Kadyrov miluje podzim

Kadyrov miluje podzim Zdroj: instagram/Ramzan Kadyrov

V Čečensku prý homosexuály nepronásledují. Jistě, řekl to Kadyrov

Mluvčí Vladimíra Putina tvrdí, že ruský prezident nemá důvod pochybovat o tom, co mu řekl čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Je přesvědčen, že v této ruské republice nedošlo k pronásledování homosexuálů. A to navzdory zprávám ze seriózních ruských novin o tom, že tam došlo k zatýkání homosexuálů.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ve čtvrtek řekl novinářům, že vyšetřovatelé nenalezli žádný důkaz, který by podpořil zprávy novin Novaja gazeta, že policie v převážně muslimské republice v jižním Rusku zatkla více než sto mužů podezřelých z homosexuality a že nejméně tři z nich byli zabiti.

Putin se v neděli setkal s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem, který v televizní části setkání sdělil, že Putin nemá věřit „provokativním“ zprávám. Problém je v tom, že tyto zprávy bere vážně vysoký komisař OSN pro lidská práva a významné mezinárodní organizace, které naléhavě vyzvaly ruskou vládu, aby věc vyšetřila.

Peskov tvrdí, že podle čečenského vůdce jsou zprávy „pomlouvačné“ a rozhněvaly mnoho Čečenců, nicméně novináři by se neměli cítit ohroženi.

Novaja gazeta totiž prohlásila, že se obává o bezpečnost svých novinářů po hrozbách, které zazněly na setkání starších a islámských vůdců v čečenské hlavní mešitě „Kadyrovovo ujištění, že všechno bude provedeno v rámci právního rámce, bylo samozřejmě prezidentem schváleno,“ uvedl Peskov.

Jak je to s bezpečností novinářů a Čečenskem, které je převážně muslimskou republikou, o tom si nicméně mnozí myslí svoje. Hlas Ameriky připomíná, že Anna Politkovská, zpravodajka listu Novaja Gazeta, která si získala mezinárodní pověst zprávami o zneužívání v Čečensku, byla v Moskvě zastřelena v roce 2006. V té době prý pracovala na článku o případech mučení v Čečensku. Případ nebyl uspokojivě vyřešen dodnes.

Ramzan Kadyrov (*1976) je Putinovým mužem v republice a je znám jednak tím, že je Putinovi oddán, jednak tím, že má volnou ruku a dělá si, co chce. Je synem Achmata Kadyrova, který byl hlavním muftím Čečenské republiky Ičkerie (vyhlášené v roce 1991) a v 90. letech vyměnil bojující strany a dal se během druhé čečenské války k dispozici Rusům. Stal se pak prezidentem Čečenské republiky. 9. května 2004 zahynul při bombovém útoku islamistů při oslavě Dne vítězství. Jeho syn Ramzan v té době vedl otcovy milice. Ramzana Kadyrova se pokusili islamisté zavraždit v roce 2009.

Existuje podezření, že Ramzan Kadyrov je zapleten do vražd a mučení svých politických odpůrců. V Čečensku podle mezinárodních pozorovatelů existují známé i tajné mučírny. Odporovat Kadyrovovi prý znamená vynést nad sebou rozsudek smrti a on sám se chová, jako kdyby byl zákon. Čečenský rebel Movladi Bajsarov o něm řekl, že jedná jako středověký vládce. Bajsarov sám byl zavražděn v Moskvě v roce 2006.

Mrtvých je mezi Kadyrovými odpůrci celá řada. Tak třeba Umar Israilov byl zavražděn 13. ledna 2009 ve Vídni. Israilov byl Kadyrovovým bývalým tělesným strážcem a spolupracoval s The New York Times a podrobně popisoval zneužívání, kterého se dopustil Kadyrov a jeho spolupracovníci. Israilov v roce 2008 prohlásil, že byl ohrožován agentem, kterého Kadyrov poslal k projednávání žaloby proti čečenskému vůdci u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. 27. dubna 2010 rakouská prokuratura oznámila, že se domnívá, že Ramzan Kadyrov nařídil Israilův únos. Israilov byl zavražděn při pokusu o útěk. Podle vyšetřování existují důkazy, že jistý Otto Kaltenbrunner (druhé jméno muže jménem Ramzan Edilov), který byl jedním z podezřelých únosců, byl v osobním kontaktu s Kadyrovem. Kadyrovova kancelář obvinění popřela.

Tohle všechno se děje kolem čečenského vládce, který Putinovi „vysvětlil“, jak je to s homosexuály v Čečensku. Kdo má tohle všechno brát vážně?