Miss Helsinki Sephora Ikalaba.

Miss Helsinki Sephora Ikalaba. Zdroj: Misshelsinki.fi

Miss Helsinki Sephora Ikalaba.
Miss Helsinki Sephora Ikalaba.
Miss Helsinki Sephora Ikalaba.
Miss Helsinki Sephora Ikalaba.
Miss Helsinki Sephora Ikalaba.
7
Fotogalerie

Finská miss: Inspirujme se a dovážejme do Česka více černošek!

Finská veřejnost usvědčila Čechy z maloměšťáctví, omezenosti a rasismu. Zatímco u nás zuří skandál kolem černocha v katalogu, Finové si za královnu krásy zvolili černošku. Ale náprava našich omezených malých českých poměrů je snadná!

Pro připomenutí: Řetězec Lídl, který již zaznamenal, že lidé mají hodně barev, zařadil do svého katalogu fotografii modelu - muže snědé pleti, černocha. Okamžitě se hlavně na sociálních sítích strhl uragán nevole a protestů, který přesvědčivě ukázal omezenost české většinové společnosti.

Naši spoluobčané doposud nezaznamenali, že v samoobsluze je zcela lhostejné, zda si krabici mléka kupuje osoba bílé, snědé, žluté či černé pleti. A tak ti naši spoluobčané rozpoutali protilidlovský rasistický hurikán, který dobře ukazuje, že jsme pořád ještě omezenou, maloměšťáckou a úzkoprsou zemí. Na Facebooku jsme se například mohli dočíst, že onen černošský model (který se evidentně živí jako model, a tudíž pracuje) je flákač, vyžírka a příživník, na kterého musí naše většinová bílá populace doplácet.

Jako kdyby nám chtěli Finové nastavit zrcadlo, zvolili si v soutěži Miss Helsinki dívku, která je tmavé pleti. Černošku. Pro mne je ta volba celkem pochopitelná - typicky finská vyšisovaná barbie blondýna je ve srovnání s ženou afrického původu od pohledu chladná až frigidní. Ovšem pro českou veřejnost je finská volba stejným, ne-li větším šokem, než byl černoch v letáku. Facebook žije černoškou stejně, jako žil před pár dny černochem.

V čem spočívá tak odlišný postoj veřejnosti? Proč Finové zjevně hodnotí černochy lépe než Češi? Proč je náš národ v evropském kontextu rasisticky buranský? Odpověď je jednoduchá: Máme málo zkušenosti. Pokud se v české republice řekne černoch, představí si běžný občan zlého imigranta mužského pohlaví v nejlepším věku, který sem přichází devastovat naši kulturu. A to je potřeba změnit. Jak ukazuje finská zkušenost, veřejnost potřebuje k tomu, aby se zbavila rasismu, především zkušenost s černoškami.

A proto vyzývám ministerstvo zahraničí, aby začalo přednostně a promptně udělovat víza všem Afričankám splňující kriterium „hezká holka“. Pokud budeme tento typ dovozu a imigrační politiky pár let praktikovat, negativní postoj Čechů k lidem tmavé pleti zaručeně řádově poklesne.