Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Udej svého souseda! Aplikace Bonzačka existuje pod názvem Čistý komín

Je to jen pár dní, co si národ dělal legraci z vymyšlené aplikace na udávání sousedů. Aplikace Bonzačka však byla jen recesí. Nyní přichází aplikace Čistý komín a je myšlena naprosto vážně. Udávání se stává módou.

Iniciativa završená Bonzačkou, pardon — Čistým komínem — vznikla v Moravskoslezském kraji, ale nyní se již těší celonárodní oblibě. Jde o to, že si do mobilu stáhnete aplikaci a pak, jak někde uvidíte kouřit komín, tak ho vyfotíte a Bonzačka tu fotku zveřejní na webu, na mapě, takže je poznat, kde ten komín kouří.

Takhle vypadá aplikace Čistý komín, díky které můžete prásknout sousedaTakhle vypadá aplikace Čistý komín, díky které můžete prásknout souseda|Screenshot z aplikace Čistý komín

„Záznam musí obsahovat fotografii kouřícího komína. Záznam nesmí obsahovat fotografii celé budovy s číslem popisným, vozidla s poznávací značkou či fotografii fyzické osoby/osob ani žádné osobní údaje o těchto osobách. Veškeré informace o poloze telefonu jsou použity výhradně pro vnitřní funkcionalitu aplikace a nejsou žádným způsobem dále zpracovány či šířeny mimo telefon.“ Pokud se objeví na webu na mapě fotka z té aplikace, tak to ale samozřejmě je o tom, kde ten telefon při udávání byl. Například v Řepích v ulici Raduňova jeden kouřící komín na mapě vidím. Takže jeho vlastník se zpětně dá dohledat a zcela jistě takové místo dohledá podle fotky a údaje v mapě místní městská policie. Takže jde o udávání v plném slova smyslu. Autoři to však odmítají: „Aplikace není navržena jako nástroj perzekuce, ale jako motivační prvek pro občany ke změně způsobu a zefektivnění vytápění jejich domácností. Autorem, provozovatelem a administrátorem aplikace je obecně prospěšná společnost Čisté nebe.“

Společnost „Čisté nebe“ by se měla spíš přejmenovat na Čistou špínu nebo Čistý hnus. Pod pláštíkem jistě ušlechtilého záměru, čistého vzduchu, totiž dostávají čeští udavači další možnost, jak anonymně škodit svým nepřátelům. Přibarvit kouř do černa ve Photoshopu umím i já. A udavač na webu je, podobně jako na Babišově udavačském webu o EET, samozřejmě anonymní. Přitom údaje o poloze a majiteli komína jsou z webu jasně zjistitelné.

Takže prosím všechny čtenáře, kterým se to nelíbí: Udejme web cisty-komin.cz Úřadu pro ochranu osobních údajů, ať úřad ty bonzáky donutí stránku vypnout!