François Fillon

François Fillon Zdroj: Profimedia.cz

Expremiér Fillon vydal knihu „Jak porazit islámskou totalitu“ a najednou se může stát prezidentem Francie

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová, která má už dlouho vysokou podporu voličů, zřejmě zapláče. V prezidentském klání se ji příští rok podle všeho postaví kandidát republikánů François Fillon, bývalý premiér. A to je na rozdíl od jiných zvažovaných politiků jiný „sekáč“.

Fillon (průzkumy se opět zásadně mýlily, jak jinak) v neděli drtivě vyhrál první kolo primárek francouzské pravice a nic ho podle všeho nemůže zastavit, aby neovládl i druhé kolo, které bude koncem tohoto týdne.

Kdybychom ale věřili průzkumům, tak v posledních dvou měsících se odehrál ve Francii zázrak. Podle odhadů, tvrzení politologů a médií měli do druhého kola republikánských primárek postoupit expremiér Allan Juppé a exprezident Nicolas Sarkozy. Fillon totiž koncem září vykazoval podporu jen 10 až 12 procent voličů.

Co se mezitím stalo? Co se změnilo?

Vždyť Françoise Fillona Francouzi perfektně znají, ostatně byl v letech 2007 až 2012 předsedou vlády a předtím ministrem.

Podpora Fillona začala raketově stoupat od poloviny října. Pár dní před nedělními primárkami se už dotáhl na své soupeře a o víkendu je doslova rozdrtil – získal v prvním kole 44,2 procenta hlasů, Juppé jen 28,4 a Sarkozy pouze 20,7.

Jak je to možné?

Podle mnohých mu velmi výrazně pomohla jeho nová kniha s velmi chytlavým názvem „Jak porazit islámskou totalitu“ (Vaincre le totalitarisme islamique). Ta zaujala francouzskou veřejnost znepokojenou terorismem a radikalizací mnoha zdejších muslimů. Fillon si v ní nebere žádné servítky a může svými slovy z knihy vyrazit i trumfy Le Penové.

Expremiér v knize vyzývá k „zapomenutí na politickou korektnost“ (podobně jako Donald Trump) a tvrdí, že je čas nazývat věci pravými jmény. Podle něj je islámský radikalismus totalitou a „strašlivou hrozbou“. Píše, že dost bylo demagogie a je potřeba přikročit k činům. Prostě se islamismu postavit. A k tomu navrhuje konkrétní opatření. Například dalších 12 miliard euro navíc na bezpečnostní opatření, armádu, justici a potírání extrémistů.

François Fillon: Jak porazit islámskou totalituFrançois Fillon: Jak porazit islámskou totalitu|Archív

Amazon knihu nabízí od 28. září a vydavatelství Albin Michel ji dalo ve Francii na knižní trh 3. října. Účinek se téměř rovnal zázraku.

Vše to ale zapadá do „profilu“ Françoise Fillona (62), který je obdivovatelem někdejší britské konzervativní premiérky Margaret Thatcherové (možná i proto, že jeho manželka pochází z britských ostrovů, konkrétně z Walesu). Expremiér chce kromě jiného zrušit extrémně vysoké daně pro bohaté, snížit veřejné výdaje, prodloužit 35-hodinový pracovní týden a omezit migraci.

Po Brexitu a Americe čeká svět zřejmě další velké politické zemětřesení. Seznamte se – přichází François Fillon.