Zdeněk Troška

Zdeněk Troška Zdroj: Profimedia.cz

Soudný den přichází: Zdeněk Troška se politicky angažuje!

Ano Babovřeskům, ne NATO! S lidovou řachandou proti imperialismu! Světlé zítřky společně s komunisty přivítal, byť jenom po telefonu, nejtrapnější režisér české kotliny. Jeho vystoupení bylo organické - blbé jak Troškovy filmy.

V sobotu proběhla na Václaváku demonstace občanů protestujících proti členství naší země z NATO. Nejvyšší přítomná celebrita: Předseda KSČM Vojtěch Filip. Mezi zvlášť vzácnými účastníky a řečníky demonstrace byl například Martin Zapletal, který se proslavil svou p**elí, když ji z politických důvodů vystrčil na projíždějící konvoj americké armádní techniky. Po svém pozdravu demonstrantům pozdvihl pěst v gestu, které užívá Breivik.

Dostavila se i soudružka Semelová s rudou vlajkou, Ján Čarnogurský, a známá levicová aktivistka, spisovatelka Lenka Procházková. Ta řídila performance, kdy demonstrující (především) senioři zdvihli nad hlavu leták s vlajkou NATO a roztrhli ho. Celkem vše v řádu věcí, vše jak má být. Ale pak se stalo něco, co skutečně vyděsí: přes telefon pozdravil demonstranty režisér Zdeněk Troška.

Jsem zastáncem Babovřesk, Kameňáku i kolotočů. Domnívám se, že lidová veselice je dobrá věc, protože i jednodušší spoluobčané mají právo na svou zábavu. Na zábavu, která je asi tak hodnotná a vyrobená z podobně nechutných ingrediencí jako levné měkké uzeniny. Ale když ty filmy - či uzeniny - lidé mají rádi a na lepší nemají peníze či IQ, jsou ty filmy i měkké salámy celospolečensky přínosné. Vážím si pana Trošky, že hodně udělal pro zábavu obyčejných lidí - stejně jako si vážím ze stejných důvodů pánů vystupujících pod známým jménem Duo Jamaha.

Zásadně, ale skutečně zásadně odmítám, aby se tito umělci jakkoliv míchali do politiky, aby byly jejich politické názory brány vážně a aby jim veřejnost dopřávala sluchu. Ono stačí, když Karel Gott spustí o svých představách o spiknutí, které to tady všechno řídí. Ale aby se do politiky ještě dostávaly názory z Kameňáku, a to nejlépe na téma členství naší země v jediném vojenském bloku, který nás může uchránit před Ruskem?

Tohle opravdu nejsou Babovřesky, tohle není Kameňák, a ač je pan Troška autorem sebeúspěšnějších sebeblbějších veseloher pro dolních půl milionu, je představa, že se nějak míchá do politiky, naprosto děsivá. Je úplně mimo, ve světě svých filmů, a politické názory proboha ať vykládá po natáčení v hospodě, a ne na demonstracích!

Ne Babovřeskům v české zahraniční politice! Ne Kameňáku jako obranné doktrině České republiky!