Policie teď bude víc vidět.

Policie teď bude víc vidět. Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

V Izraeli jsou na terorismus zvyklí.
V ulicích Izraele jsou vojáci běžní. A vojačky jakbysmet.
V Izraeli jsou na terorismus zvyklí.
Pomáhat a chránit.
Policie.
5
Fotogalerie

Izraelizace Evropy je tady. Skousneme ji?

Útoky v Bruselu už ten den, co k nim došlo, vyvolaly nevídané jevy. Na pražském letišti policie zkontrolovala kufry tří žen, které je nechaly „zaparkované“ a odešly od nich. Věc, která se dosud stávala jen v Izraeli.

Evropa se, jak bruselské útoky bohužel znovu dokázaly, dostává do stejné situace, jako je již desítky let, od počátku své existence, Izrael. Teroristický útok - bombový, střelbou, to je jedno - hrozí vždy a všude. Lidé jsou v neustálém ohrožení, že když ten den budou v nesprávnou chvíli na nesprávném místě, tak je nějaký islámský fanatik zabije. Žijí s tím a museli tomu přizpůsobit svůj život. A nás to teď čeká také.

Málokdo asi bude nadávat na zesílení bezpečnostních kontrol zavazadel na letištích a nádražích, i když to bude otravné. Otravné, ale vzhledem k situaci adekvátní a racionální. O něco větší rozhořčení pak budou vyvolávat časté domovní prohlídky a razie v místech, kde se mohou islamisté vyskytovat.

Vzpomeňme jen, jak pražští muslimové protestovali proti prohlídce v jejich modlitebně na Václaváku, kde skladovali nenávistné islámistické materiály. Tak takových razií bude víc a víc, a ochránci práv budou pohoršenější a pohoršenější.

Co však narazí nejen u lidskoprávních akvitstů, ale u široké veřejnosti, bude - zcela zákonitě nutné - posílení pravomocí policie. Policie bude muset v rámci nám islamisty vnucené izraelizaci řádově častěji kontrolovat podezřelé osoby, na ulicích šacovat lidi a prohlížet jim kufry, a především: policie bude muset proti dnešnímu stavu výrazně, řádově snížit práh střelby.

Policisté se nově budou nacházet v situaci, kdy na rozhodnutí k použití zbraně může být pár sekund - a když policista nevystřelí, začne terorista z kalašnikova střílet do civilistů. Případně, když policista podezřelého dostatečně včas nezastřelí, tak se podezřelý odpálí a zabije deset lidí okolo. Takže veřejnost bude muset akceptovat jednak to, že policisté jsou mnohem bdělejší, že výrazně zesílí policejní dozor a že ti policisté budou mít velkou svobodu při nejmenším náznaku ohrožení použít zbraň.

Všechny tyhle věci jsou vnucenyé teroristickou kampaní, kterou proti nám islamisté vedou. Jsou nepříjemné, ale bohužel nezbytné. Ale už teď se těším, jak na islamisty vnucené zesílení policejních pravomocí bude reagovat proislámská, proimigrační část veřejnosti, která z hloubi své sluníčkářské duše bytostně nesnáší policii a státní dozor.

Teror, respektive bezpečnostní opatření se dotýkají třeba českých studentů v Belgii i třeba autosalonu v Paříži.