Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: Facebook

Konvička versus Bartoš: Jiný metr?

Jsem velmi skeptický k jakýmkoliv verbálním zločinům, ale Martina Konvičky se nezastávám. Tvrdit, že někdo patří do plynu, je moc. Proč ale justice neměří stejně i jiným, kteří se dopouštějí horších výroků než Konvička?

Když sedmnáctého listopadu prožil Martin Konvička své momenty hvězdné slávy po boku Miloše Zemana, napsal ke Konvičkově projevu ministr spravedlnosti Robert Pelikán tweet: „Par. 356 TZ: Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému (...) náboženství (...) bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“ Stran textu "Prohlášení předsednictva Národní demokracie k takzvané židovské otázce a antisemitismu" zatím na Twitter nenapsal nic, protože text nejspíše nezná. Ani já bych ho neznal, kdyby mne na něj neupozornili sionističtí agenti samozřejmě! Jde o blábol party vedené paranoidním antisemitou Adamem Bartošem, autorem seznamů Židů.

A dočteme se v něm: „Zároveň se značně kritickým postojem k dennodenní praxi Státu Izrael nemůžeme přehlížet ani další skutečnost, a sice značnou moc osob židovského původu v řadě oblastí života společnosti. ... nemálo z nich zasvětilo svůj život boji proti křesťanským národům, proti naší Evropě; nemálo z nich, vedeno zběsilou nenávistí vůči všemu nežidovskému, zasvětilo svůj život boji ve jménu svého domněle nadřazeného a vyvoleného národa.“

Že je hlásáním nenávisti výzva k mletí do masokostní moučky či výhružky plynem, těžko zpochybnit. Co je ale tvrzení o „zběsilé nenávisti Židů k všemu nežidovskému“? Na Twitter to bylo moc dlouhý, tak jsem napsal post na Facebook a otagoval jsem v něm pana ministra. Takže se o položené otázce dozví, a já s napětím sleduji jeho Twitter i Facebook.