Sluníčka opět v neprávu

Sluníčka opět v neprávu Zdroj: ČTK

Demonstrace pro Zemana: Sluníčka pokazí i situaci, v níž jsou v právu. Ach jo ...

Naše sluníčková veřejnost je dojemná. I v momentě, kdy vystupuje proti skutečně zavrženíhodným lidem, to činí protizákonně a násilně. Takže vystoupení sluníček proti xenofobům se zvrhlo v policejní zásah.

Prahou se prohnala demonstrace na podporu Miloše Zemana a jeho protiuprchlické politiky. Přestože jsem migrační vlnou vyděšen jako většina národa, Zemanova jízda na vlně antimigračního strachu se mi nelíbí. A ještě méně se mi líbí pánové z Národní demokracie, která akci svolala. Řečnil předseda bývalých republikánů Miroslav Sládek, zpíval - dokonce na Hradě - Skoroslavík Tomáš Ortel. Demonstrantů se sešlo asi tisíc, ale na Hrad dorazilo už jen pár stovek. Je to do kopce.

Tomuto pochodu, který kromě podpory Zemana skandoval hesla "Čechy Čechům“ a „Nic než národ“, oblíbené pokřiky neonacistických demonstrací, přišlo vyjádřit nesouhlas několik desítek odpůrců demonstrace. A sluníčkáři měli v tomto případě moje sympatie.

Národní demokracie je daleko za hranicí čehokoliv přijatelného. Předsedou uskupení je paranoidní antisemita Adam B. Bartoš, proslulý sestavováním seznamů Židů. Vyjádřit protest proti jeho akci mi proto přijde plně legitimní. Nebyli by to však sluníčkáři a levičáci, aby něco nezkazili.

Namísto toho, aby se někde postavili se svými protitransparenty a skandovali svá hesla, několik aktivistů se v Panské pokusilo (řádně nahlášenou) akci bartošovců zablokovat tím, že si sedli na zem do cesty. A policie je odvedla v souladu se svou společenskou funkcí a zákony této země. Takže policisté jsou zase za ty zlý a sluníčkáři za ty persekuovaný. Cíl byl zjevně splněn.

Sluníčkář je prostě člověk, který i legitimní cíl bude podporovat nelegitimními prostředky, aby jej před každým jen trochu rozumně uvažujícím člověkem znemožnil. Ach jo...