Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Mezi maďarským premiérem Orbánem a americkým miliardářem Sorosem panuje napětí. Kvůli uprchlíkům

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil ze spoluodpovědnosti za uprchlickou krizi známého amerického miliardáře George Sorose, jak informuje americká zpravodajská agentura Bloomberg.

„Tato invaze (uprchlíků) je z jedné strany řízená obchodem s převaděčstvím, a z druhé strany je podporována aktivisty a lidskoprávními organizacemi. To oslabuje národní státy,“ citoval Viktora Orbána německý časopis Handelsblatt.

V rozhlase Kossuth pak Orbán řekl, že celou soustavu aktivistů a lidskoprávních organizací nejvíce reprezentuje americký miliardář George Soros. „Jeho jméno je nejlepší příklad těch, kdo podporují vše, co oslabuje národní státy, těch, kdo podporují změny v tradičním stylu evropského života,“ řekl dále Orbán. Kritika maďarského premiéra také míří hlavně na Sorosovu organizaci Open Society Foundation, která v Maďarsku pomáhá ilegálním migrantům v jejich cestě do jednotlivých evropských zemí.

Vztahy mezi miliardářem Sorosem, který má maďarské kořeny, a maďarskou vládou jsou dlouhodobě napjaté. Sorosem financované neziskové organizace a lidskoprávní aktivisté například dlouhodobě kritizují maďarskou politiku vůči ilegálním imigrantům a snahu maďarské vlády zabránit ilegálnímu překračování hranic země stavbou pohraniční bariery.

Orbán v kritice lidskoprávních aktivistů, kteří pomáhají uprchlíkům pronikat do jednotlivých evropských zemí, poukázal na skutečnost, že tito aktivisté svým jednáním podporují zločinné jednání mezinárodní převaděčské mafie.