Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Profimedia

Podstatně více debilů, arogance, nečeština a největší omyly Adriany Krnáčové

V souvislosti s hnutím ANO se poměrně nepřekvapivě píše a mluví zejména o „stoprocentním“ předsedovi Andreji Babišovi. Neméně zajímavé je ale pozorovat pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. Ta už zcela nasákla babišovskou dikcí, projevuje se jakýmsi podivným pseudojazykem, příznačnou arogancí a špatně formulovanými větami.

Už jsme to všichni pochopili: Adriana Krnáčová nemá ráda tituly. Před jménem ani za jménem. Projev, který předvedla minulý víkend na sněmu ANO, by možná někdo mladý, hloupý, a hlavně hrozně namotivovaný, označil jako „dynamický“. Ano, prostě se na to vzdělání a tituly vykašleme. Budeme prostě jenom podnikat a vydělávat prachy. „My potřebujeme lidi vzdělané. Ale pozor, tím nemyslím ty, co mají tituly před jménem a za jménem, to je velký omyl. A už vůbec ne z českých vysokých škol,“ prohlašovala energicky svou českoslovenštinou Krnáčová.

Dodala, že ideální stav by byl, kdyby už v osmnácti byl český člověk schopen založit nějaký start-up, pak jej ve čtyřiadvaceti prodat do zahraničí a jet dál. Člověk, který je něčeho takového schopen, je podle Krnáčové vzdělaný. A hlavně žádné tituly.

A kdo je tady ještě debil? Dalo by se dodat s použitím oblíbené nadávky Krnáčové.

Míchat hrušky s jablky

Primátorka však jako obvykle smíchala hrušky s jablky. Ano, takoví lidé jsou pochopitelně třeba, takoví podnikatelé totiž přinášejí příjemné osvěžení české ekonomice. A nejen jí. Nicméně pokud je Krnáčová odbornice na české vysoké školství, pak nám zde zřejmě něco podstatného uniká. Jak je možné spojovat tak neslučitelné věci, totiž podnikatelského ducha a schopnost rozpoznat, kdy a jak se správně rozhodnout, a vysokoškolské vzdělání?  Na tomto místě si nelze než položit otázku, zda by hnutí ANO zvítězilo ve volbách i v případě, že by zde existoval vzdělanostní census.

Idea peněz

Lze pochopit motivaci Krnáčové – ANO je hnutí založené na penězích Andreje Babiše, čili jeho následovníci tuto ideu pochopitelně šíří. Nasákla jí tedy i primátorka, jež má nyní dojem, že by vše vyřešila jakousi plošnou podnikatelskou vášní, která by se šířila mezi mladými osmnáctiletými uchy. Jak nepředstavitelné. Lze říci, že ti, kteří svou kariéru opravdu založili v útlém věku a naplňují tak nejtajnější sny a tužby Krnáčové, jsou čestné výjimky, kterých je třeba si vážit.

Stejně tak, a možná více, je však třeba zmobilizovat nás, studenty, kteří jakoukoli formou přispějí k probuzení české občanské společnosti, jež zatím bohužel spí zimním spánkem. A ano, na cestě ke vzdělání nějaký ten titul asi získáme, byť samozřejmě každá katedra, fakulta, institut a obor a implicitně i tituly mají jinou váhu. Koneckonců úsměv na tváři může vyvolat fakt, že Krnáčová se titulem také pyšní, a to sice z filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě, kde vystudovala vědu výtvarného umění. Studovala také v Chicagu a Michiganu. Je tedy otázka, jaký vztah má ke svému MBA titulu za jménem.

Debilové a nečeština

„Já se předem chci omluvit za to minulé vyjádření, že na tý, na tom stavu, který momentálně je, který se nachází na tunelu Blanka, že může za to jenom jeden debil, já jsem zjistila, že je tam podstatně více debilů, kteří za to můžou,“ pronesla ve středu Krnáčová, když se snažila blíže vysvětlit své nevysvětlitelné výrazivo, které užila v souvislosti s neschopností důstojně dostavit a zprovoznit tunel Blanka.

Jestliže v obsahu její řeči bylo několik pravd, pak je ovšem s absolutním přehledem přebila forma. Je smutné, že ani od pražské primátorky nelze očekávat elementární znalost českého jazyka (k tomu slouží ty školy…) a slušného výraziva, jež se pro daný úřad hodí. Ať už byl v užité formě kalkul nebo ne, bylo by skvělé, kdyby si alespoň někteří z voličů hnutí ANO uvědomili, že takhle to prostě nepůjde.

Formálně naprosto zpitvořená (paní primátorko, k vytříbenosti jazyka také přispívají ty školy) byla i další slova Krnáčové: „Já se omlouvám, protože možná, že mi to nepřislouchá, takovým způsobem se vyjadřovat jako primátorka, ale myslím, že je to celkem jasné. Už mám minimálně představu, po tom dnešním setkání, ve smyslu, kdo za to může. Jo, prostě, všechny firmy svalujou jeden na druhého vinu, a to je prostě neakceptovatelné, prostě my chceme dodavatele, který si ponesou odpovědnost, aspoň bazální odpovědnost, a nebudou na jednom jednání prostě shazovat jeden druhého vinu.“

I zde platí výše uvedené, přičemž význam slova „nepřislouchá“ můžeme jen odtušit.

Možná že by nejeden daňový poplatník přimhouřil oko, kdyby zjistil, že se Krnáčové z veřejných peněz platí učitel jazyka českého. Investice do vzdělání totiž rozhodně stojí za to a spousta z nás by si posléze ušetřila trapné okamžiky, kdy s hlavou v dlaních sledujeme v televizi či na internetu tu „svoji“ primátorku. Nebo nám to snad „nepřislouchá?