Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Zeman dostává informace tajných služeb, v případě Ukrajiny je ale zjevně ignoruje

Prezident Miloš Zeman je společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem či rakouským kancléřem Wernerem Faymannem v Evropě považován spíše za „proruského“ politika. To zejména kvůli jejich odporu k sankcím proti Rusku a postoji k Ukrajině. Zvláštní je, že český prezident přitom podle všeho nevyužívá správně zprávy tajných služeb, které z válečných oblastí východní Ukrajiny přicházejí.


Reflex.cz u několika českých diplomatů a příslušníků zpravodajské komunity proto zjišťoval, jak se vlastně informace z Ukrajiny ověřují, protože moskevská i kyjevská vláda se uchylují k dezinformacím a propagandě a podobný způsob používají také separatisté.

Například předtím, než NATO v tomto případě vydá oficiální zprávu, jsou podrobovány důsledné oponentuře všechny informace zpravodajských služeb jednotlivých států Severoatlantické aliance. Až když se dají zprávy označit jako ověřené, bývají zveřejněny. „Někdy u toho dochází ke sporům a tvrdé diskusi, protože ne všechno se dá spolehlivě ověřit a pak publikovat,“ vysvětluje jeden český diplomat.

Jenže pokud už NATO vydá prohlášení právě o bojích na Ukrajině, jedná se o kompilát mnoha názorů a poznatků různých zpravodajských služeb. A aliance tvrdí, že na východě Ukrajiny se pohybují ruští vojáci v neoznačených uniformách, že jsou na místa bojů z Ruska dodávané zbraně, že ruští vojenští instruktoři zde cvičí separatisty a že tanky, obrněná vozidla či munice jsou jednoznačně z Ruska.

Většina západních politiků je proto velmi kritická k Rusku a obhajuje pokračování sankcí proti režimu Vladimira Putina. Jenže Miloš Zeman, který má v takové oblibě zprávy tajných služeb už od dob, kdy byl premiérem (1998 až 2002), je najednou v případě Ukrajiny hluchý a slepý a vyjadřuje spíše stanoviska, která jsou blízká Moskvě.

Je zřejmé, že ani Ukrajinci neříkají o válce na východě své země pravdu, ale že český prezident spíše věří ruské propagandě, je selháním jeho samotného i jeho aparátu na Pražském hradě.