Domácí porod

Domácí porod Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Domácí porody: Konečně rozumný názor

Před třemi týdny skončil další domácí porod smrtí dítěte. Když jsem o tom psal, bombardovaly mne pak domarodičky emaily jako zběsilé, že prý ničemu nerozumím. Teď proti domácím porodům důrazně vystoupil známý porodník.

Tento sloupek v podstatě není ničím jiným než velkým poděkováním veřejně známé osobnosti, která se jednoznačně, neokecatelně, rázně a racionálně postavila proti domácím porodům. Před několika týdny zemřel po domácím porodu v Kašperských Horách novorozenec.

V sobotu 16. srpna napsal na svůj - privátní, ale samozřejmě v jeho případě neodmyslitelně stranický - facebookový účet exprimátor Prahy za ODS docent Bohuslav Svoboda k té cause slova, kterým musí každý rozumně uvěžující občan či občanka zatleskat. Porodník, lékař a docent Karlovy Univerzity napsal:

„Rozhodl jsem se připravit návrh zákona, kterým zamezíme porodům doma bez dozoru lékaře. Jsem hlavně táta a porodník a právě díky svému povolání vím, jak při porodu záleží na každé vteřině. Zájem na domácím porodu má pouze matka, nikoli nenarozené dítě, které se rozhodnout/bránit nemůže. Ani rodiče nemají právo brát novorozeněti šanci a nesmí za něj v jeho neprospěch rozhodovat. Zkušenosti z posledních let, kdy se porody doma začaly provádět jsou více než varující. Díky změněným životním podmínkám se porodnictví v současnosti zásadně změnilo, děti jsou v průměru a l000g větší než dříve, ženy mají díky pracovní zátěži a jinému stylu života jiné pánevní rozměry, dnes jsou těhotné i ženy, u kterých dříve těhotenství nebylo možné a to vše zvyšuje významně procento porodnických komplikací, které jsou v podmínkách porodu doma neřešitelné.“

Jsem strašně zvědav, co nyní řeknou ti diskutéři, kteří mne napadali z neznalosti, z nekompetentnosti, omezenosti, tupohlavosti, fašismu a samozřejmě také vyhulenosti, když jsem ve svých článcích prohlašoval domácí porody za idiotismus. Takže, vážené hospodyňky, ezoteričky a biomatky, feminizovaní otcové, muži inklinující k feminismu a vůbec všichni zastánci domácích porodů: Teď proti vám stojí jasný názor renomovaného lékaře, jeho celoživotní praxe vysokoškolského učitele, gynekologa a porodníka. Člověka, který za svůj život viděl víc porodů, než vy si jich dokážete vůbec představit.

Tak milí domarodiči, copak teď napíšete do diskuse? Že je pan docent Svoboda - kterému z hloubi srdce za jeho iniciativu děkuji - vyhulenej?