Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Tomáš Tesař

VILIAM BUCHERT: Tomio Okamura plácá nesmysly, třeba ty o referendu

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury předložil ústavní zákon o referendu. K tomu Tomio Úsvit Okamura řekl: „Náš návrh zcela jasně říká, že občané mají právo hlasovat o čemkoli.“ Pokud to myslí vážně, bohužel to podle všeho vážně myslí, a zákon by prošel, je čas myslet na emigraci.

„Tento zákon po dlouhých dvaceti letech naplní ducha i dikci naší ústavy,“ tvrdí poslanec Okamura, i když sám ví, že naplní tak leda ducha jeho osoby. Ústavní soud by pak podle šéfa Úsvitu měl mít pravomoc přezkoumat, zda otázka v referendu neodporuje ústavním principům.

Dejme si příklad. Zcela jistě neodporuje ústavním principům, zda by občané hlasovali, jestli je dobré vystoupit ze Severoatlantické aliance. Možná by hlasovali i pro vystoupení z NATO. A to přesto, že by to byl největší a nejnebezpečnější nesmysl, který by nás mohl postihnout. Levicové strany (mezi které patří i Úsvit přímé demokracie) by mohly chtít omezit spojenecké vztahy s USA. A opět bychom mohli slyšet nesmyslné ano. Pak povolíme trest smrti, vystoupíme z Evropské unie a můžeme najít mnoho dalších témat.

Hlas lidu je samozřejmě zásadní ve volbách, ale masy by o některých zásadních věcech hlasovat neměly, alespoň ne u nás. Je přitom absurdní argumentovat tím, že to tak mají ve Švýcarsku. Jistě, ale my nejsme a nebudeme nikdy podobní Švýcarům.

Když už, jako první by se mohlo konat referendum s otázkou: „Měl by mít Tomio Okamura doživotní zákaz vyslovovat za každou větou slova Úsvit přímé demokracie?“

Jako druhé by se pak mělo uskutečnit referendum s otázkou: „Jste pro zákaz Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, protože pan Okamura nedodržel v referendu schválený zákaz vyslovovat za každou větou slova Úsvit přímé demokracie?“

Pan Okamura tvrdí, že občané mají právo hlasovat o čemkoli. Tak o čemkoli…