Jitka Čvančarová

Jitka Čvančarová Zdroj: profimedia.cz

Šílenství vrcholí: Volíme si SuperStar a Čvančarová je prostitutka

Včera se mě jeden novinář ze slovenského deníku SME zeptal, jestli měli mladí lidé u nás zájem o politiku před prezidentskými volbami. Bylo mi jasné kam tím míří – zda prezidentská volba vyvolala u lidí zájem o politické dění v České republice, který by snad dokonce mohl přetrvávat. Ani náhodou.

 

 Šílenství okolo volby prezidenta má totiž s politikou společného asi tolik, jako Luděk Sobota s jadernou fyzikou. Je to ve skutečnosti reality show, něco jako Česko hledá SuperStar, nebo VyVolení. Jediný rozdíl je v tom, že pro finalisty nehlasujeme smskami a neposkakuje u toho Tereza Pergnerová nebo Leoš Mareš. A víte, co je dnes s vítězi minulých ročníků SuperStar nebo Vyvolených? Nevíte. Já také ne.

 

Není úplně jedno, který z kandidátů na Hradě usedne. Ale ruku na srdce, kolik dnů v roce budete vědět, co dělá a čím se zabývá? Neříkám, abyste nechodili volit a nezajímali se o výsledky, jen už mám alergii na šílenství a hysterii okolo sebe. Jakmile to šílenství opadne, všichni se vrátíme do zajetých stereotypních kolejí a politice budeme věnovat maximálně pár nadávek večer v hospodě nad pátou dvanáctkou.

 

Nedělám si iluze o tom, že naše občanská společnost se vzedme k aktivitám, které ji doteď nezajímaly. O to absurdnější je vyhrocená situace, provázející finále celého klání. Herečka Jitka Čvančarová v prezidentské debatě na TV Nova vyčetla Miloši Zemanovi, že se neomluvil ženám za své dřívější výroky o znásilňování. Její vystoupení bylo možná až příliš teatrální a emotivní, ostatně to je charakteristický znak její profese a nelze jí to vyčítat, stejně jako Zemanovi fakt, že má dvě brady nebo Schwarzenbergovi to, že neumí říkat R.

 

Vulgární reakce, kterých se vzápětí dočkala, jen potvrzují, že veškerá řevnivost mezi tábory obou kandidátů je vlastně jen důsledkem agresivity lidí, kteří by si ji normálně šli vybít na zápas Sparta – Slavie. „Jsem nazvána jako vlastizrádce, kolaborantka, nacistická prostitutka, nebo že podporuji fašistického cizáka,“ popsala obsah zpráv iDnesu.

 

Z prezidentské volby a dění okolo se stala taková jedna ohromná internetová diskuze anonymů na serveru Novinky.cz, kterou nikdo nemá čas a chuť moderovat, a čím víc sprostých slov a tupých urážek padne, tím víc lajků to posbírá. Už aby se konaly třeba volby do krajů a nikoho to nezajímalo.