Pražský maraton

Pražský maraton Zdroj: Profimedia.cz

Co dělat pár dnů před maratonem? Ultramaratonec Miloš Škorpil dává poslední rady před výběhem

"Otřepané" rady neslouží jen hobby běžcům, ale stejně tak dobře poslouží i běžcům-atletům, protože vychází ze zákonů, které nevymyslel člověk, ale zákonů, podle nichž bylo lidské tělo zkonstruováno a podle nichž je napájeno, tudíž, platí pro nás pro všechny. Co byste tedy měli a naopak neměli dělat o předmaratonském týdnu a ráno před samotným maratonem?

 

Na start závodu přijeďte dostatečně brzo

Není nic horšího než hektika před startem. Seznámíte se s okolím a prosáknete atmosférou města a závodu. Ale i při nejlepší přípravě se to může někdy zvrtnout, takže se snažte být sice připravení – ale na všechno, tedy i na to, že to s přípravami přeženete.


Maratonské expo

K velkým městským maratonům patří maratonská expa či sportovní veletrhy, jako v případě Volkswagen Maratonu Praha. Zde se můžete seznámit s novinkami, které si právě pro tuto příležitost připravily různé firmy. Můžete zde nakoupit za velmi příznivé ceny (nedoporučuji však hned zkoušet při maratonu) a dozvědět se mnoho cenných rad. Proto je dobré si najít i doprovodný program expa. Hned vedle pódia najdete i Běžeckou školu


Nehty byste si měli ostříhat alespoň týden před závodem

Na tuhle radu je už možná trochu pozdě, berte ji proto spíš jako varování. Rozhodně nenechávejte ostříhání nehtů až na večer před závodem. Ten, kdo to udělá, riskuje, i při dodržení všech ostatních rad, týkajících se chodidel, jako namazání před závodem, aby zjemněla, oblečení si funkčních ponožek, běh v botách alespoň o číslo větších, že mu pak během závodu vypučí puchýř. Na vině je kůže na špičkách prstů, která chráněna předtím nehtem, je měkčí a náhlý „nápor" na ni není schopná snést.


PONOŽKY!

Na maraton nevybíhejte rozhodně v nových a nevyzkoušených ponožkách. Oblečte si ponožky, které jste již před tím vyzkoušeli při svých dlouhých výbězích (a nic vám neudělaly).


Pokrývka hlavy a ochrana zátylku

Pokrývku hlavy volte podle aktuálního počasí, zvláště očekává-li se slunečné počasí, tak neběžte s hlavou bez pokrývky. Pokrývka hlavy vás ochrání jak před chladem, tak před slunečními paprsky (před úžehem). Nezapomeňte si chránit zátylek nebo jej alespoň při běhu chladit (ochrana před úpalem). Mně se velmi osvědčil na chlazení zátylku šátek, který jsem si stáhnul z hlavy na krk a tam jej měl jako „pionýrský šátek" až do konce závodu, přičemž na každé občerstvovačce jsem jej nezapomněl smočit vodou. Také můžete použít speciální čepici s všitou ochranou zátylku.


Spaní

Celý týden před maratonem byste měli dostatečně spát, to je snažit se spát 8 hodin denně. Zapamatujte si, že nejdůležitější je noc dva dny před závodem, když už se vám nepodaří dostat se do postele včas v ostatních dnech, v pátek se snažte být v posteli včas. Nemyslete si, že to „ošetříte" tím, že si v sobotu přispíte. Platí totiž, že nejvíce nás posílí hodiny spánku před půlnocí. Takže ve 22 hodin večerka!

 

 

Vstávání

Před maratonem byste měli vstát dostatečně včas; tedy zhruba 3 hodiny před startem, abyste se stačili osprchovat, v klidu nasnídat, zaběhnout si na všechny strany a v klidu se dopravit na start závodu.


Snídaně

Rozhodně se nasnídejte, a to i přesto, že budete nervózní a budete mít sevřený žaludek. Snídaně by měla být hlavně lehce stravitelná s převahou uhlohydrátů (cukrů). Hlavně žádné experimenty! Snažte se do sebe – postupně – dostat dost tekutin. Rozhodně to však nepřehánějte s černým čajem a kávou. Tekutiny pijte pomalu a v malých dávkách – po locích, čím menší dávky, tím lépe se zavodníte. Budete-li se snažit do sebe lít vodu ve velkých dávkách, rozhýbete tím po startu hlavně svou peristaltiku a stanete se ne lovci Pampalíny, ale TOI TOI.

 

Článek byl publikován na webu BezeckaSkola.cz.