Běžecká škola Reflexu

Běžecká škola Reflexu Zdroj: archiv

Běžecký klub Reflexu se intenzivně připravuje na pražský půlmaraton. Podívejte se

Prosluněné nedělní odpoledne. Chvíle, kdy běžec obouvá své maratonky a vyráží do Stromovky, aby se zúčastnil tréninku s Běžeckým klubem Reflexu a Běžecké školy. Minulou neděli dorazilo 29 běžců, kteří si chtěli nanečisto vyzkoušet půlmaraton v tempu 5,40 min/km.


Skladba sportovců byla variabilní - od těch, kteří mají tempo i o minutu na kilometr rychlejší, až po ty, co hned na začátku nabírali ztrátu. To však nevadilo. Jelikož šlo o trénink, zastavovali jsme se po méně než 5 kilometrech a čekali na ty nejpomalejší.


Přestože trénink se váže k pražskému půlmaratonu, který se koná 31. března - a to v centru metropole, kde o pořádný kopec nezavadíte - naplánoval jsem tréninkovou trasu ze Stromovky do Dolní Šárky, přes Lysolaje do Suchdola a zpět. Tempo nám tak zpomalily dva slušné kopce, kde se projevila fyzička zejména účastníků footcampu Běžecké školy (www.footcamp.cz). Během přestávek jsem nutil běžce říci na kameru mobilu slovo "půlmaraton" a ze slov pak sestříhal souvislé video. Je na něm krásně vidět, jak se postupně úsměvy rozšiřují a tváře rozjasňují.


Endorfiny udělaly své. Ve Stromovce jsme pak udělali "vítězné" kolečko, abychom pak mohli běh uzavřít po 1 hodině a 56 minutách čistého času s naběhanými 20,2 kilometru a průměrným tempem 5.43 min/km (na zdržení se podepsaly kopce). Všichni, kteří trasu zvádli, i ti, kteří si ji drobně zkrátili, mají můj obdiv.