Přibytky si hippes stavěli z materiálu, který se jim podařilo nastřádat z rozebraných vraků

Přibytky si hippes stavěli z materiálu, který se jim podařilo nastřádat z rozebraných vraků Zdroj: Flickr

V Richardson Bay vznikla unikátní komunita i architektura
V Richardson Bay vznikla unikátní komunita i architektura
V Richardson Bay vznikla unikátní komunita i architektura
V Richardson Bay vznikla unikátní komunita i architektura
V Richardson Bay vznikla unikátní komunita i architektura
21
Fotogalerie

Poslední útočiště hippies: Kalifornský Richardson Bay byl plný bohémských hausbótů

Původně šlo o vojenský prostor, kde se během druhé světové války stavěly lodě pro armádu. Po válce se ale doky přeorientovaly na civilní výrobu a stovky lidí sem přišly za prací. A protože v okolí nebylo prakticky kde bydlet, museli příchozí improvizovat. Příbytky si začali stavět přímo ve vodách zálivu. Na zbytcích válečných lodí, z materiálu, který se jim podařilo nastřádat z rozebraných vraků.

O podivných hausbótech v Richardson Bay se časem dozvěděli i kalifornští hippies. Alternativní způsob života místních lidí je samozřejmě zaujal a začali se sem během 60. let houfně stěhovat. Většina nových obydlí se, na rozdíl od těch původních, sotva udržela na hladině. Všechny do jednoho ale byly jedinečné a velmi výstřední.

Směs místních dělníků a nově příchozích umělců tak vytvořila unikátní komunitu, již byste jinde na světě jen těžko hledali. Žil tu pekař, řezník a další obchodníci, kteří každý den ráno posílali po přístavu loďku, jež sbírala z hausbótů objednávky. Nezbytné potraviny, ale třeba i zmrzlina byly tak doručovány stejně rychle jako ve městě. Večírky tu v té době byly na denním pořádku a těžko byste u nich hledali začátek nebo konec.

Se stále přibývajícím množstvím lidí ale logicky přišly i problémy. Ceny nemovitostí rychle stoupaly a bohémští obyvatelé najednou museli začít řešit tak přízemní věci, jako byl nedostatek pitné vody či odvoz odpadu. Nakonec došla trpělivost i místní policii a ta dala obyvatelům na výběr. Buď připojí své hausbóty k regulérní kanalizaci a dostanou číslo popisné, nebo se budou muset vystěhovat. Hippies si, věrni svému hodnotovému systému, vybrali, že si vybírat nebudou. A tak odstartovaly „hausbótové války“ 70. let.

V televizi mohli tehdy Američané pravidelně vídat rozevláté hipíky, kteří bránili své domovy před zátahy místního šerifa. Postupem let se však tento problém vyřešil v podstatě sám. Zdejší komunitě se stalo totéž co dělníkům, kteří zde žili v padesátých letech. Byli postupně vytlačeni. A to konkrétně penzisty, kteří si do zdejšího „ráje“ začali přivážet hausbóty vybavené vířivkami, televizemi a dalším moderním zařízením.

Do dnešních dní tak v Richardson Bay zůstalo z původních stovek hippies jen několik rodin. A i přes jejich neutuchající boj v soudních síních je pravděpodobné, že územní plánování místní radnice je brzy vytlačí definitivně.