Festival Burning Man

Festival Burning Man Zdroj: NK Guy

Festival Burning Man
Festival Burning Man
Festival Burning Man
Festival Burning Man
Festival Burning Man
9
Fotogalerie

9 nádherných staveb, které byly postaveny a následně zapáleny

Festival Burning Man v Nevadě, USA, v posledních letech zaplňuje stránky všech médií a je i bez jakékoliv reklamy, čím dál populárnější.  Proslavil se hlavně díky svým fotogenickým stavbám ze dřeva, které se na konci festivalu zápálí a zbude z nich jenom prach.

Tradici založil Larry Harvey, který v roce 1986 spálil na pláži v San Franciscu velkou dřevěnou sochu muže se psem jako symbolickou tečku za svým minulým životem poté, co ho opustila přítelkyně. Tento happening přilákal množství diváků a opakoval se každý rok.

V roce 1990 se happening přestěhoval do pouště Black Rock v Nevadě, kde na dně vyschlého jezera pokaždé vyroste improvizované městečko Black Rock City. Počet účastníků postupně rostl z několika stovek až na 50 000.

Pořadatelé festivalu vycházejí z koncepce „dočasné autonomní zóny“. Burning Man je zamýšlen jako prostor pro svobodné setkávání, sdílení zážitků a seberealizaci.

Na festivalu nefunguje internet, není tam ani mobilní signál. Prodávat a kupovat věci za peníze je zakázáno. Od návštěvníků se požaduje, aby si přivezli vlastní jídlo a pití a aby po sobě při odjezdu všechno uklidili.

Umělci pořádají různé koncerty, světelné show a performance do kterých zapojují i diváky, typické pro atmosféru festivalu jsou bizarní kostýmy, masky a různě vyzdobená vozidla. Na závěr akce jsou sochy a stavby spáleny.

Burning Man učaroval i fotografovi a spisovateli s pseudonymem NK Guy, který festival navštěvuje a fotí od roku 1998 do dnes. NK guy vydal o festivalu také knihu "Art of Burning Man", ve které se pomocí vlastních fotografií a popisků snaží přiblížit čtenáři atmosféru festivalu.

Podívejte se na fotografie.