Zahájení 53. filmového festivalu v Karlových Varech

Zahájení 53. filmového festivalu v Karlových Varech Zdroj: Zbyněk Pecák

Trump je podvodník a já nepřestanu mluvit, vzkázal Tim Robbins z Varů

Když přebíral v pátek Křišťálový glóbus “za zásluhy”, pronesl Tim Robbins řeč, již pro její politickou zapálenost citovala i velká zahraniční média. Podobnou zkušenost s ním ovšem udělali všichni, kdo o den později dorazili do Karlových Varů na tiskovou konferenci s oscarovým laurátem: a to se velká část z nich snažila konverzaci držet od politiky co možná nejdál. “Mlčet, když mám potřebu říct něco důležitého, bych považoval za zradu vůči svobodě a demokracii,” bránila se hvězda.

Zpočátku se novináři snažili ptát právě na “Shawshank” - film, jemuž i bezmála čtvrtstoletí od vzniku patří přední místo v žebříčcích fanoušků i kritiků. Večer se promítá v karlovarském letním kině, tedy v místě, jehož unikátní atmosféře propadlo už mnoho slavných předchůdců.

Robbins o Shawshanku mluvil s pokorou a vděkem - vždycky jej prý bude vnímat jako požehnání. “Skoro denně se mi stává, že mě na ulici někdo osloví a něco hezkého mi o něm řekne. Je to fajn pocit, být nejvíc připomínán v souvislosti s filmem, který je tak dobrý - ne každému se tohle poštěstí,” podotkl.

Výjimečnost snímku prý cítil on i jeho kolegové včetně Morgana Freemana či kameramana Deakinse už během natáčení. “Scénář byl jeden z nejlepších, jaký jsem kdy četl. Ale že výsledek bude v lidech rezonovat ještě takhle dlouho po premiéře, to asi tehdy nenapadlo nikoho z nás.”

Forman vs Trump

Herec se vrátil také ke krátkému setkání s Milošem Formanem, o němž vyprávěl už v rámci svého pátečního projevu. Zopakoval, že obdivoval jeho vnitřní integritu a nekompromistnost - vlastnosti, jimiž by měl v ideálním světě disponovat každý filmař, ale v tom našem je takových jen hrstka. “Miloš si dokázal udržet vizi, v níž věřil, a to i za cenu, že někdy bude muset říct ne. Když si chcete udržet kariéru, ne se říká těžko, ale on to uměl a mě tím inspiroval na zbytek života,” vyznal se Robbins.

Ke komu žádný obdiv nechová, spíš právě naopak, je současný americký prezident a vládní garnitura jeho vlasti. “Současný prezident je v podstatě podvodník, podvedl i svoje voliče,” nebál se zaútočit na Donalda Trumpa a z americké sekce médií se ozvalo Bravo. Na otázku, zda už mu kvůli jeho politické angažovanosti někdo dělal problémy, ať už v soukromí či kariéře, odpověděl, že ne, ale i kdyby ano, nepřimělo by ho to změnit postoj. “Kdybych neříkal, co chci a potřebuji, asi bych se neměl moc rád. Kompromis k umělecké integritě nepatří, je to velmi nebezpečná věc,” prohlásil rozhodně.

Když však došlo na jiné téma, které hýbe americkou společností - akci MeToo a obvinění mužských kolegů včetně zmíněného kamaráda Freemana, nekompromisnost byla náhle ta tam. „Je důležité, aby se o problému mluvilo, kdo spáchal zločin, měl by být stíhán, ale lidé by neměli přijít o kariéru jen kvůli nařčení bez důkazů a soudu,“ řekl Robbins, jemuž vadí „masový lynč“.

Vypněte mobily

Jedna otázka udělala Robbinsovi vysloveně radost - a posluchačům taky, protože se o ní rozpovídal s vášní, která předčila tu politickou. Když ho požádali o detaily jeho středečního muzicírování (v Karlových Varech vystoupí se svou kapelou), zasvítily mu oči a několik minut nadšeně vyprávěl o tatínku folkařovi a zážitcích z dětství.

„Rád žádám diváky, aby zpívali s námi. Můj táta, folkař, to dělával, živě si vybavuju, jak jsem seděl mámě na klíně a zpíval taky. Byla to neskutečná zábava a tu doufám předvedeme i tady v Varech. Jen jsme spolu naposledy hráli před dvěma lety, tak ještě musíme zkoušet,” smál se. 

A ještě na jednu věc se prý těší: až lidi na koncertě vypnou telefony. “V dnešní době je to čím dál vzácnější okamžik a divadlo je jedno z posledních míst, kde k tomu lidi vyzvete a oni to opravdu udělají. Užijeme si báječný večer!” zval do Městského divadla ve Varech. Ale politika asi stejně zase bude.