Slovenské lázně Rajecké Teplice.

Slovenské lázně Rajecké Teplice. Zdroj: Slovenské liečebné kúpele

Slovenské lázně Rajecké Teplice.
Slovenské lázně Rajecké Teplice.
Slovenské lázně Rajecké Teplice.
Slovenské lázně Rajecké Teplice.
Slovenské lázně Rajecké Teplice.
8
Fotogalerie

Slovenské Rajecké Teplice: Koupání po celý rok i tajemný trezor, kde měly být české korunovační klenoty

Luxusní bar Cabaret Aphrodite, který se nachází v hotelu Aphrodite Palace v centru slovenských lázní Rajecké Teplice, svým názvem nevyvolává žádnou představu, že by se zde mohla odehrát jedna z utajených kapitol českých dějin. V baru se ale nachází trezor s mohutnými kovovými dveřmi, kde byly údajně v roce 1938 na chvíli ukryté české korunovační klenoty. Je to možné?

„O českém státním pokladu, který byl u nás ukrytý, kolují nejrůznější zvěsti. Podle jedné verze byly české korunovační klenoty v roce 1938 jistou dobu skutečně zde,“ řekl Reflexu.cz Zdenko Miškolci, viceprezident společnosti Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice. Jak to tedy bylo doopravdy?

Korunovační klenoty kvůli obavám, že nacistické Německo brzy napadne Československo, skutečně v září 1938 netradičně a v přísném utajení opustily Prahu. Zamířily ve vojenských autech na Slovensko. Jedna verze hovoří, že skončily na čas v trezorech filiálky Národní banky Československé ve slovenské Žilině. Druhá verze tvrdí, že byly v trezoru v lázních v Rajeckých Teplicích. Pokud ne, že zde byla deponována alespoň část našeho vzácného pokladu. „Jedna zvěst také hovoří o tom, že kdo se dotkne historických trezorových dveří, bude v budoucnosti obdařen určitým blahobytem,“ říká ještě pan Miškolci. Dveří jsem se proto dotknul. Zda se to příznivě projeví na mé finanční situaci, o tom pochybuji, ale Rajecké Teplice stojí za to navštívit i bez víry v tuto průpovídku.

Koupání po celý rok

V údolí říčky Rajčanka (mimochodem říčka je někdy pořádně zlobivá a způsobila zde v minulosti již několik povodní) je na mapě z roku 1376 označeno místo Thermae, místo současných lázní Rajecké Teplice. Po staletí jsou vyhlášené svými termálními prameny a možnostmi léčebných i relaxačních pobytů. A Češi sem jezdí hodně dlouho.

Když přijedete dnes, tak některé překvapí určitá opulentnost centra, kterému dominují hotely Aphrodite Palace a Aphrodite, jež jsou propojené přemostěním. V tom druhém pak najdete bazény s teplou vodou. Protože je zde použitý architektonický styl, který napodobuje antiku, na první pohled si připadáte jako ve vzdálené cizině. Kromě bazénů, které umožňují koupání po celý rok, zde najdete masáže, fitness či sauny. Každý, co potřebuje.

Procházka městečkem

Rajecké Teplice patří mezi vůbec nejmenší slovenská města, mají jen něco přes 3 tisíce stálých obyvatel. Když nebudete právě ležet u bazénu či relaxovat, tak se zde projděte. Nezabere to moc času a je to hezké zpestření pobytu.

Zhruba 200 metrů od hotelů se jménem Aphrodite narazíte na příjemnou oázu klidu. Je zde na malém prostoru kaple Nanebevzetí Panny Marie postavená v roce 1901 v neogotickém stylu. Býval to místní kostel, ale ten už nestačil kapacitně. Ano, slyšíte dobře, na rozdíl od Česka je v této části Slovenska víra ještě pořád silná a lidé na mše skutečně chodí. Kousek od kaple je proto moderní kostel Božského Srdce Ježíšova. Pěkně vybavená stavba otevřená v listopadu 2001. A pod ním v miniúdolíčku stojí pomník obětem první světové války (i s mapkou Československa) a Slovenského národního povstání z dob druhé světové války. Vše pečlivě upraveno.

Asi dvě tři minuty chůze od kostela je železniční a autobusové nádraží (slovensky stanica). Na tom vlakovém je „Múzeum dopravy“. Na první pohled mnoho lidí usoudí, že nestojí za návštěvu, ale to je omyl. Zkuste to. „Máme zde mnoho věcí připomínajících železniční dopravu, například takový prehistorický stroj, předchůdce počítačů, ale také staré motorky. Některé vyrobené i v českých zemích,“ řekl mi v muzeu Peter Šimko, který mě tady provedl a poskytl zasvěcený výklad. Moc času muzeum nezabere a přitom tady objevíte několik pozoruhodných exponátů.

Když mezitím dostanete hlad, nabízejí zde v každém hotelu, penzionu či restauraci i známá a oblíbená slovenská jídla. Brynzové halušky se slaninou většinou nikdy nezklamou, ale například na snídani zkuste legendární slovenský salát, který se jmenuje „treska“. Není to rybí salát, jak by název mohl napovídat, ale u našich sousedů je to skutečně slavný pokrm, na kterém vyrostlo několik generací.

Jak se tam dostat

Ještě nikdy v historii nebyla cesta z Česka do Rajeckých Teplíc tak jednoduchá a rychlá jako v současnosti. Z Prahy jste tam autem zhruba za 4 a půl hodiny (jistě, pokud nám pan ministr Ťok zcela nerozbourá dálnici D1), z Brna tak za dvě a půl hodiny. Pohodlná je i cesta vlakem do Žiliny, kde pak přestoupíte na motoráček, který vás za dvacet minut dopraví do Rajeckých Teplíc. Nebo můžete jet místním autobusem. Ceny dopravy na Slovensku jsou poměrně nízké. Pro Čechy zde ale není drahé ani jídlo a pití. A skoro na každém místě máte i české pivo.