česká kniha

česká kniha Zdroj: Česká kniha

Cena Česká kniha má finalisty: Anarchista, senátor a Němec pod jednou střechou

Literární ocenění Česká kniha, jehož organizátoři by rádi zvýšili počet překladů současné kvalitní české prózy, vstupuje do svého třetího ročníku. Včera byla vyhlášena pětice finalistů, z nichž v pátek 16. května v 17.00 během veletrhu Svět knihy vyhlásí odborná porota vítěze.

Jména úzkého výběru jsou vlastně nepřekvapivá, kvalita všech nominovaných děl je zřejmá. Jen jediná nominace se kryje s finálovými jmény kategorie próza nedávné Magnesie Litery, a to Jan Němec a jeho román o Františku Drtikolovi Dějiny světla (vydal Host). Další nominovanou je publicistka a prozaička Magdalena Platzová se svými „Poznámkami k románu“ Anarchista (vyd. Torst); o její nepřítomnosti v šestici finalistů Litery se v médiích hojně diskutovalo. Dostalo se i na román z naší nedávné historie Pergameny (vyd. Portál), o němž jeho autor, někdejší novinář a aktuálně senátor Jaromír Štětina, právě před rokem hovořil s Reflexem. Nominováni byli také Stanislav Beran za soubor povídek s názvem Žena lamželezo a polykač ohně (vyd. Host) a debutující Alena Mornštajnová za Slepou mapu, románovou ságu o osudech tří žen, zástupkyň tří generací (vyd. Host).

Hlavní organizátor ceny, ve Francii žijící spisovatel Martin Daneš, potvrdil, že povídková sbírka Číňanova pěna prvního laureáta Vladimíra Binara vychází v těchto měsících ve francouzštině, polštině a bulharštině, román Němci druhé laureátky Jakuby Katalpy pak koncem roku vyjde ve slovinštině a bulharštině. Stejně jako v loňském roce bude vedle hlavního laureáta zveřejněn i vítěz Ceny čtenářů České knihy. Budete pro něj moci hlasovat i na webové stránce Reflexu.