Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Miloš Zeman si důsledně připravuje půdu pro druhé zvolení prezidentem

Mnoha lidem se může zdát, že prezident Miloš Zeman a jeho kolegové dělají na Pražském hradě i jinde vše možné a nemožné, aby současná hlava státu nebyla pro druhé volební období opět zvolena. To je ovšem velký omyl. Pokud to Zemanovi umožní zdraví a bude chtít, má naopak slušné šance na znovuzvolení. Proč?


Miloš Zeman se zásadně zaměřuje jen na své potenciální voliče, protože se rozhodl, že prezidentem všech rozhodně být nechce. A ani být nemůže. Pochopil to brzy. Pro obraz Česka v zahraničí je to hodně problematické a pro takzvanou „pražskou kavárnu“ snad až nepochopitelné. Ale „plebejec“ na Hradě dobře ví, co dělá.

Jeho neustálé cesty po krajích vypadají na první pohled nepodstatně, ale Zeman na nich upevňuje svoji voličskou základnu, která podle všeho nikdy nebude v hlavním městě. Tvrdě hovoří o islamistech, což také zní sluchu většiny dobře. Tváří se, že ho zajímají problémy obyčejných lidí, i to může najít odezvu.

Jistě, jeho vstřícnost k Rusku, Číně a podobným režimům je vysoce problematická, ale to vůbec nemusí o dalším českém prezidentovi rozhodovat. Naopak, že si „vyšlápl“ na amerického velvyslance, vidí někteří voliči (jsou mezi nimi i mladí lidé) spíše jako sílu, než slabost.

Zeman může využít i poněkud tristní situace, ve které se nachází většina politický stran. Zatím nevíme o jejich silných kandidátech na prezidenta. Bude ČSSD opět tahat zajíce z klobouku? Koho nabídne ODS? Je někdo v dohledu? Přijde snad TOP 09 opět s Karlem Schwarzenbergem? K vítězství by to nevedlo. Připravuje někoho Andrej Babiš, který by měl na kampaň dostatek peněz? Vše ale hraje pro Zemana. Navíc levice by ho opět mohla volit jednotně – od komunistů, přes sociální demokracii až po nejrůznější extrémisty.

Pokud se pak někdo domnívá, že pánové Ovčáček, Mynář či Nejedlý, mohou svoji činností či nečinností překazit další Zemanovu cestu za prezidentstvím, je to další omyl. Ani to nebude rozhodovat.

A že je vše ještě daleko? Je to jen zdání, protože Miloš Zeman je naopak pořád velmi blízko. Ke všemu se vyjadřuje a média (o kterých se on vyjadřuje velmi opovržlivě) o něm referují s intenzitou, která je skutečně nebývalá. Další výhoda prezidenta.

Uvidíme, zda se Zeman nakonec rozhodně kandidovat. Několikrát vzkázal, že to oznámí zhruba tak rok před volbou. Ale půdu si kypří dostatečně už teď.