Po vážné nehodě na Rallye Krkonoše 9. listopadu u Debrného na Trutnovsku zemřel pětatřicetiletý automobilový jezdec Miloš Vágner.

Po vážné nehodě na Rallye Krkonoše 9. listopadu u Debrného na Trutnovsku zemřel pětatřicetiletý automobilový jezdec Miloš Vágner. Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Další smrťák na rallye aneb Povolme fotbalovým hools jejich rvačky

V neděli zemřel při dalších automobilových závodech další automobilový závodník. Vůbec v takové situaci nechápu, proč některé sporty, při kterých se také umírá, jsou zakázané.

Nejsem přítel fotbalu ani fotbalových chuligánů, ale když je někdo diskriminovaný, tak se ho musím zastat bez ohledu na osobní sympatie. Jako nyní, když jsme svědky celospolečenské diskriminace fotbalových hools.

Na příkladě automobilového sportu je dobře vidět, že společnost plně toleruje některé sporty, při kterých každoročně s únavnou pravidelností umírají lidé. A často nejen sami sportovci, ale i jejich diváci. Výčet obětí automobilových závodů za posledních deset let by byl přes tři obrazovky.

Na druhou stranu - policie se léta snaží předcházet takzvaným paralelním zápasům hools. Militantních a agresivních fotbalových fanoušků, kteří by si - fanoušci dvou právě hrajících a konkurujících si fotbalových klubů - s obrovskou chutí dali vzájemně přes hubu. Na to, aby společnost podobným paralelním zápasům předcházela, vynakládáme každý rok nemalé prostředky.

Přitom nejde o nějaké řádění chuligánů napadajících veřejnost, ale o domluvenou skupinovou rvačku svolných a dospělých jedinců, která se odehrává někde mimo veřejný prostor (nejlépe na soukromém pozemku) a při které v nejhorším případě někdo z hráčů zemře. Jako při automobilovém sportu. Proto vyzývám úřady: Přestaňte diskriminovat hools a povolte jim pořádat na soukromém pozemku jejich paralelní zápasy - rvačky - a umírat při nich, stejně jako mají motoristé dovoleno umírat při automobilových závodech!