Nová bankovka s Winstonem Churchillem

Nová bankovka s Winstonem Churchillem Zdroj: Bank of England

Churchill bude na nových umělohmotných bankovkách, papírové libry končí po 320 letech

Winston Churchill, jeden z nejvýznamnějších politiků 20. století, který výrazně přispěl i ke svobodě národů Československa, se v září objeví na nové pětilibrové bankovce. Bude to velmi odolné umělohmotné platidlo a Velká Británie tak po více než 320 letech začne opouštět libry z papíru.

O zařazení Churchilla na bankovku nebylo moc pochybností, protože podle většiny Britů patří jednoznačně mezi největší osobnosti jejich historie. Na pětilibrovce bývalý premiér kouká na Westminsterský palác (parlament) se slavnou hodinovou věží Big Ben. Hodiny na věži ukazují přesně tři hodiny odpoledne. Přibližně v tu dobu dne 13. května 1940 Churchill ve své památné řeči, tři dny po nástupu do funkce předsedy vlády, řekl: „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.“

Na druhé straně bankovky je samozřejmě portrét královny Alžběty II.

Nová umělohmotná bankovka bude daleko odolnější než stará papírová. Měla by „přežít“ také ždímání v pračce, i to, když ji schovanou někde v oblečení přejedete horkou žehličkou.

Bude o 15 procent menší než současná pětilibrovka, což si vyžádá odhadem celkové náklady kolem 240 milionů liber na úpravu a výměnu bankomatů. Její vyšší životnost bude kompenzovat její vyšší výrobní cenu.

Winston Churchill bude v případě umělohmotných bankovek první v řadě. Následovat má anglická spisovatelka Jane Austinová na platidle v hodnotě 10 liber a potom proslavený malíř Joseph Mallord William Turner na dvacetilibrovce.

Umělohmotné bankovky nejsou dnes ve světě ale ničím překvapivým, používá je už více než 30 zemí. Například Nový Zéland, Hong Kong, Kanada, Mexiko, Fidži, Mauricius či Singapur. Jako první je dala do oběhu Austrálie a to v roce 1988.