Průkaz totožnosti atentátníka

Průkaz totožnosti atentátníka Zdroj: Twitter

„To nebyl žádný muslim, byl to kretén. Pil alkohol a jedl vepřové,“ tvrdí člen rodiny útočníka z Nice

I když se ke čtvrtečnímu teroristickému útoku v Nice, při kterém zemřelo 85 lidí a více než 200 jich bylo zraněno, přihlásil Islámský stát, tak člen útočníkovy rodiny tvrdí, že Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) nebyl žádný radikální islamista. Právě naopak. Jenže francouzská policie i média nadále říkají, že se jednalo o muslimského extrémistu.

„To nebyl žádný muslim, byl to kretén. Nechodil do mešity, nemodlil se, nedodržoval ramadán. Pil alkohol, jedl vepřové a bral drogy. To vše ale islám zakazuje,“ řekl webu Mail Online bratranec jeho ženy Walid Hamou.

Další známí útočníka pro francouzská média řekli, že Bouhlel byl v poslední době samotář, protože ho opustila manželka, kterou podle všech výpovědí skutečně bil. Sousedí pak tvrdí, že byl agresivní a měl se v restauraci vychloubat, že o něm ještě „uslyší“. Zda tím myslel spáchání teroristického útoku, to už asi nebude možné zjistit.

Policie útočníka naposledy vyšetřovala v březnu, když po dopravní nehodě vyhrožoval zbraní jinému účastníkovi havárie. Za to dostal podmíněný trest 6 měsíců vězení. Na seznamu teroristů ale Mohamed Lahouaiej Bouhlel nikdy nefiguroval.

Útočník měl francouzské a tuniské občanství a podle policie byl v poslední době ovlivněn radikálním islámem. Žádné podrobné informace, jak k tomu mělo dojít, ale zatím zveřejněny nebyly. Islámský stát jako vždy využil situace a k odpudivému teroristickému činu v Nice se „rád“ přihlásil.