Daně - ilustrační foto

Daně - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Život na území ovládaném tzv. Islámským státem
Život na území ovládaném tzv. Islámským státem
Život na území ovládaném tzv. Islámským státem
Život na území ovládaném tzv. Islámským státem
4
Fotogalerie

Daně podle Islámského státu: Neznáš korán? Zaplatíš

Příjmy takzvaného Islámského státu spadly od poloviny loňského roku o třicet procent. Přestože hlavními zdroji peněz zůstávají konfiskace majetku a firem a produkce ropy, teroristé se uchylují i ke kreativnějším řešením výpadku financí – pokutám za nedostatečnou znalost koránu a možnosti vyplatit se z tělesných trestů.

Americká analytická společnost IHS, jež pravidelně publikuje zprávy o hospodaření na území ovládaném Islámským státem, tvrdí, že v polovině loňského roku vykazoval tento „stát“ příjmy okolo 80 miliónů dolarů měsíčně, nyní je to 56 miliónů. Od té doby ale ISIS ztratil díky spojenému úsilí mezinárodní koalice a Ruska 22 % svého území a tři milióny obyvatel, které by jinak danil (nyní žije na jeho teritoriu šest miliónů lidí).

Příjmy Islámského státu tvoří ze 43 % tržby z prodeje ropy (nyní těží 22 tisíc barelů denně, o dvanáct tisíc méně než v půli roku 2015). Sedm procent obstará prodej elektřiny, pašování drog a starožitností, únosy a následné výkupné, bankovní loupeže, ale i dary teroristům. Hlavním zdrojem (polovina příjmů) je však danění obyvatel a tady jsou džihádisté překvapivě kreativní.

„Lidé platí dvacetiprocentní daň za vše – v průmyslu, za mobil, za internetové připojení, v zemědělství, maloobchodě, za elektřinu,“ říká analytik IHS Ludovico Carlino. Konfiskace majetku, pozemků a podniků od snižujícího se počtu obyvatel ale nepřináší tolik peněz, kolik by ISIS potřeboval. Nové daně a poplatky tak zahrnují mýtné pro řidiče náklaďáků, daň za luxus platí ten, kdo si na dům připevní satelit (ať nový, či starý) a takzvaný „poplatek za exit“ je vyžadován od těch, kdo by chtěli opustit města. Speciálem jsou pak pokuty za špatně zodpovězené dotazy o koránu nebo možnost se vyplatit z tělesného trestu, který byl „hříšníkům“ uložen.