Charlotte Ramplingová ve filmu Oko uragánu

Charlotte Ramplingová ve filmu Oko uragánu Zdroj: The Eye of the Storm

Alejandro González Iñarrítu se nepočítá, je Mexičan
Oprah Winfreyová vlastní televizní kanál, na němž se o rasismu a domnělém rasismu ve filmovém průmyslu živě diskutuje
...and the Oscar RX goes to...
5
Fotogalerie

Černošský bojkot Oscarů je podle herečky Ramplingové rasismus naruby

Bojkot letošních Oscarů ze strany některých černošských herců a filmařů je rasismem vůči bělošským umělcům. Prohlásila to v pátek britská herečka Charlotte Ramplingová, která byla vůbec poprvé nominována na prestižní cenu americké filmové akademie. Její vedení naproti tomu přislíbilo, že do roku 2020 výrazně vzroste počet žen a zástupců menšin v řadách akademiků.

"Ne, podle mě je to naopak rasismus vůči bělochům," řekla Ramplingová francouzské rozhlasové stanici Europe 1 na otázku, co si myslí o bojkotu Oscarů ze strany černošských umělců. Dodala, že ať bude výběr jakýkoli, vždycky se podle ní najdou kritici odsuzující příliš malé zastoupení nějaké menšiny.

Režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkett Smithová po zveřejnění nominací oznámili, že se únorového ceremoniálu nezúčastní, neboť drtivá většina adeptů na ocenění jsou lidé bílé pleti.

Devětašedesátiletá Ramplingová nominovaná za roli v rodinném dramatu 45 let, později své prohlášení, které vzbudilo řadu negativních reakcí, poněkud zmírnila a prohlásila, že bylo mylně interpretováno. "Chtěla jsem prostě říci, že v ideálním světě by každý umělecký výkon dostal stejnou šanci, aby byl (akademiky) ohodnocen," uvedla Ramplingová v prohlášení, které zveřejnila televize CBS News.

Filmová akademie nicméně po bojkotu, který navazuje na podobnou kritiku z loňského roku, v pátek přislíbilo zvdojnásobit počet žen a zástupců menšin ve svých řadách. Například v 51 členné řídící radě tak podle prohlášení akademie vzniknou tři nová místa pro ženy či menšiny.

Rada akademie schválila změny v pravidlech členství, které mimo jiné zbaví hlasovacího práva některé starší členy. Letošního hlasování se však změny ještě nedotknou.