Lemmy Kilmister

Lemmy Kilmister Zdroj: Alejandro Páez (CC-BY-2.0)

Motörhead končí. Lemmymu v sobotu našli rakovinu, v pondělí zemřel

Ve věku 70 let zemřel na rakovinu frontman legendární britské heavymetalové skupiny Motörhead Ian Fraser Kilmister, přezdívaný Lemmy Kilmister. Informovala o tom dnes skupina, která na své plánované turné zařadila na únor i Prahu.

"Lemmy zemřel po krátkém boji s mimořádně agresivní rakovinou," uvedla skupina na svém facebookovém účtu. Dodala, že Kilmister se o nemoci dozvěděl teprve v sobotu a zemřel v pondělí v Los Angeles - doma, s rodinou, s oblíbenou videohrou. "Více sdělíme v příštích dnech, ale teď... pouštějte si nahlas Motörhead, pouštějte nahlas Hawkwind, pouštějte Lemmyho muziku NAHLAS. A dejte si pár drinků."

Zpráva vyvolala smutek jeho početných fanoušků po celém světě a kolegů rockerů. "Ztratil jsem jednoho z nejlepších přátel," prohlásil Ozzy Osbourne. "Byl naprosto unikátní," řekl kytarista Queen Brian May. "Slova o Lemmym nikdy nebudou dostatečná, tak jen říkáme: sbohem lorde Lemmy, díky za hudbu a koncerty," uvedla v prohlášení skupina Judas Priest.

Baskytarista, zpěvák a skladatel Kilmister založil skupinu Motörhead v roce 1975. Letos v červenci skupina vystoupila na festivalu Rock for People Europe v Plzni. Další koncert v Česku plánovala v rámci celoevropského turné na 18. února 2016 v Praze.

Lemmy v 60. letech působil jako kytarista v mnoha méně či více známých kapelách, například Rainmakers a Motown Sect. V roce 1967 pracoval jako roadie (technik) pro legendárního amerického kytaristu Jimiho Hendrixe. V roce 1971 se jako baskytarista přidal k rockové skupině Hawkwind.

Po čtyřech letech ho vyrazili kvůli drogám, a tak založil skupinu Motörhead. Ta vydala 20 alb a je označována za jednoho z průkopníků heavy metalu, přestože Lemmy vždy rád tvrdil, že hraje "jen rokenrol". K desítkám hitům bandu patří především Ace of Spades ze stejnojmenného alba z roku 1980. Příznačnější je teď asi Killed by Death.

Lemmy byl také známý svým bouřlivým životem. Nikdy se neoženil, měl ale jednoho syna. V minulosti tvrdil, že vypije denně láhev whisky. V posledních letech ale prý přešel kvůli cukrovce na vodku s džusem. Z drog se vyhýbal snad jen heroinu. Také se dušoval, že spal s více než tisícovkou žen.

Ozzy Osbourne i Johnny Depp zahrají v Praze: Jak se dostat na koncert a které písně zazní? >>>