Záchranná služba

Záchranná služba Zdroj: profimedia.cz

Z karlovarského hotelu odvezli ženu s podezřením na nákazu ebolou

Z jednoho z karlovarských hotelů odvezli dnes zdravotníci ženu s možným podezřením na nákazu ebolou. Převezli ji do pražské nemocnice Na Bulovce. Žena měla horečky a symptomy infekční choroby, před časem pobývala v rizikové oblasti v Africe. Diagnózu ale musí nejprve odborníci určit, řekla mluvčí karlovarské záchranné služby Petra Bakurová.

"Byli jsme povoláni k ženě, která podle popisu trpěla infekčním onemocněním. Zdravotníci pro ni proto přijeli s ochrannými pomůckami," uvedla Bakurová.

Třiačtyřicetiletá žena před pobytem v Karlových Varech pobývala v Africe. Proto záchranáři informovali hlavního hygienika a pacientku převezli, doplnila mluvčí záchranné služby.

Podezření na nákazu měli tento týden zdravotníci i u českého podnikatele, který se před zhruba třemi týdny vrátil z Monrovie v Libérii. Na lékaře se obrátil kvůli horečkám, jiné příznaky eboly ale nevykazoval. V pátek bylo oznámeno, že podezření na tuto smrtelnou nemoc vyvrátil test v Německu.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.