Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ladislav Němec / Mafra / Profimedia.cz

Prezident Zeman: Ministr Jiří Dienstbier je neschopný

Prezident Miloš Zeman některé své výrazné oponenty z ČSSD skutečně „miluje“. Patří k nim především ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. Toho hlava státu opět napadla v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo.

„Již v lednu před jmenováním vlády jsem říkal jak veřejně, tak zejména panu premiérovi, že by bylo vhodnější, aby pan Dienstbier na základě těchto doporučení (myslel politické grémium ČSSD – poznámka Reflexu.cz) kandidoval do europarlamentu, protože nejsem přesvědčen – když to řeknu velmi jemně – o jeho schopnostech jakožto ministra, ale respektuji realitu,“ řekl Zeman v interview pro Právo.

Prezident dodal, že přestane o Dienstbierovi pochybovat pouze tehdy, když bude dobře fungovat takzvaný služební zákon, který ministr předkládá do parlamentu.

Pozoruhodné byly ale na sobotním rozhovoru s prezidentem republiky v deníku Právo ještě dvě věci. Když považuje Miloš Zeman ministra Dientbiera za neschopného, proč by měl reprezentovat zemi v europarlamentu? A druhá věc: V celostránkovém interview nebyla žádná další věc, která je hodna zmínky, prezident pouze neustále opakuje své už dávno známé názory.