Feťák

Feťák Zdroj: Blesk - Alexander Malachovský

Kdyby nebyl stát impotentní ohledně vymáhání práva, mohla být policistka ještě naživu

Matku dvou dětí předškolního věku a dobrou dopravní policistku s šestnáctiletou praxí přejel autem dvaadvacetiletý mladík pod vlivem pervitinu s jedenácti zákazy řízení. Ukazuje to, jak jsme na tom u nás s vymahatelností práva.

Jedenáct zákazů, to už je slušné. A když někdo navzdory tomu řídí a nic si z toho nedělá, je to neslušné. Když přitom někoho zabije, je to zločin. Hlavní vinu má samozřejmě pachatel. Spoluvinu ale všichni, kdo to dopustili. Má stačit jeden zákaz. Pokud není respektován, je třeba dát mladíka za mříže a auto zabavit. Přinejmenším zabavení auta by bylo na místě, protože je to vražedná zbraň. Ale jaké právo v zemi, kde tzv. lobbista někoho opilý přejede na přechodu a policie ho pak honí po ulici a ještě ho nechá telefonovat. Pravda, byl naštěstí odposloucháván, takže víme, že ožralý Janoušek o té ženě před vozem věděl a věděl, že ji „nabral“ a pak ujížděl. Znalecké posudky zabraly rok. Můžeme čekat, že s feťákem se tak párat nebudou, leda by se ukázalo, že je to syn nějakého významného otce lidu, ale to asi není, protože to už by v Česku dávno prasklo ještě tentýž den. Jinoch má teď smůlu, na něj se extra posudky a peníze a energie mařit nebudou. Zvlášť když přejel policistku, to bude policie dost podrážděná a my to chápeme.

Jinak je to ale skandál. Stát si dokáže na každého došlápnout, když mu na tom záleží. Především když potřebuje z občana dostat peníze. To je hned. Kdyby ale zatnul tipec feťákovi za volantem hned od začátku, mohla být ta žena a matka ještě naživu.