Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Kellner, Babiš a Komárek jsou i v novém žebříčku miliardářů, který sestavili v Číně

Podobně jako americký časopis Forbes, sestavují také v Číně již několik let pořadí nejbohatších lidí světa. Jedná se o The Hurun Report a pro rok 2014 se v něm tento týden objevilo 1867 miliardářů z 68 zemí světa. Jsou mezi nimi i Petr Kellner, Andrej Babiš a Karel Komárek.

Nejbohatší Čech, Petr Kellner ze skupiny PPF, se ocitl na děleném 105. místě a jeho odhadovaný majetek je 11 miliard amerických dolarů. Kellner by se mohl stát prvním Čechem, který může proniknout i do první stovky nejbohatších lidí světa. Andrej Babiš, vicepremiér, ministr financí a šéf Agrofertu, skončil na 848. místě s odhadem majetku ve výši 2,2 miliardy dolarů. A Karel Komárek (rozhodující člen investiční společnosti KKCG) se umístil na 1632. místě s majetkem kolem 1,1 miliardy dolarů.

Nejbohatším mužem světa je opět Američan Bill Gates s majetkem 68 miliard dolarů, následuje jeho krajan Warren Buffett (64 miliard), Španěl Amancio Ortega (62 miliard), Mexičan Carlos Slim Helu a jeho rodina (60 miliard) a Američan Larry Ellison (48 miliard). Nejbohatší ženou světa je pořád Liliane Bettencourtová z Francie, majitelka kosmetické společnosti L´Oreal. Ta má majetek v hodnotě 34 miliard dolarů, obsadila celkově 11. místo a je zajímavé připomenout, že už jí je 91 let.

Jak ale opakovaně připomíná Rupert Hoogewerf, předseda a hlavní analytik The Hurun Report, počet světových miliardářů je určitě daleko vyšší, nejméně trojnásobně. Část nejbohatších lidí ale svůj majetek buď přímo tají, nebo o něm nic nezveřejňuje. Důvodem může být ilegální původ majetku a údaje nejsou známy ani u autoritativních vládců (hovoří se v této souvislosti například o svrženém ukrajinském prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a Vladimiru Putinovi) a diktátorů.

Nejvíce miliardářů, je jich 481, je podle The Hurun Report z USA, následuje Čína s 358 boháči (jak je vidět v komunistické zemi jede kapitalismus na plné obrátky). Pak jich má nejvíce Rusko, Velká Británie a Indie. Průměrný věk je 64 let, jedna z devíti těchto lidí je žena. Za své sídlo si nejvíc miliardářů vybralo New Yorku, pak Moskvu, Hong Kong, Peking a Londýn.