Ruská armáda

Ruská armáda Zdroj: Profimedia

Rusko chce mít vojenské základny po celém světě

Ambice Ruska zůstat světovým hráčem rostou. Teď chce posílit svou vojenskou přítomnost po celé zeměkouli. Nová studená válka je zřejmě tady.

Rusko hodlá zvýšit počet vojenských základen v zahraničí a jedná o tom s řadou zemí, včetně s Vietnamem, Kubou, Venezuelou, Nikaraguí a Seychelskými ostrovy, sdělil dnes novinářům ministr obrany Sergej Šojgu.

Jak řekl ministr, jednání se týkají nejen vojenských základen, ale také zjednodušení podmínek kotvení lodí v přístavech těchto zemí a rovněž možnosti dotankování letadel. „Aktivně létáme, ale potřebujeme na to tankovací základny, aby se to dalo udělat buď na rovníku, anebo na jiných místech,“ poznamenal Šojgu.

Tato zpráva přichází ve chvli, kdy Putin nařídil prověřit stav vojenských jednotek ve středním a západním Rusku. Souvislost s krizí na ukrajině je zřejmá. Představa ruských vojenských základen na americkém kontinentě, především na Kubě, by byla noční můrou pro všechny, kteří snad doufali, že se studená válka nevrátí. Vypadá to tak, že Obamův "restart" vztahů mezi USA a Ruskem vedl zatím k tomu, že se mu "software" nevrátil ani do původního stav, ale naopak je všechno ještě nestabilnější. Jediná dobrá zpráva je, že snad někteří lidé pochopí, že bez ohledu na název mají stále sto let co do činění se starým dobrým imperialistickým Ruskem, které má vlastní pojetí toho, co je jeho a co už cizí.