Kim Ju-na

Kim Ju-na Zdroj: ČTK

Skandál v Soči: Rozhodčí ukradli medaili Korejce a dali ji domácí Rusce

Jižní Korea zuří, odborníci kroutí hlavami, internetem běží petice, která žádá vyšetřování. O co jde? Na olympiádě v Soči v krasobruslení žen zvítězila domácí Adelina Sotnikovová, ale podle všech měla vyhrát Jihokorejka Kim Ju-na. Není to  poprvé, co se něco podobného v krasobruslení odehrálo.

Problém je tentokráte v tom, že diskusi o „krádeži“ zlaté medaile nevedou jenom média po celém světě, ale i odborníci, bývalí krasobruslaři či rozhodčí, kteří na olympiádě nejsou, ale jízdu viděli. A ti všichni se vzácně shodnou: Bylo to naprosto nesprávné rozhodnutí!

„Jsem tím šokována, výsledku nerozumím, královnou je Kim,“ napsala například na svém Twitteru olympijská šampionka z let 1984 a 1988 Němka Katarina Wittová. Téměř identicky hovoří všichni krasobruslaři a komentátoři. Samozřejmě kromě Rusů.

Okamžitě vznikla petice, která požaduje vyšetření skandálu. Do pátku poledne ji podepsalo již kolem 1,5 milionu lidí. Těžko říci, zda to může Kim Ju-na nějak pomoci. Ostatně krasobruslení je sport, ve kterém má subjektivní názor rozhodčích větší roli, než realita, kterou všichni ostatní vidí. Podobný skandál se již odehrál na olympiádě v Salt Lake City v roce 2002. Nejdříve vyhráli ve sportovních dvojicích Rusové Jelena Berežnaja a Anton Sicharulidze. Tehdy zuřila Kanada, protože druhý zůstal pár Jamie Salé a David Pelletier. Po velkých protestech a vyšetřování se zjistilo, že francouzská rozhodčí Marie-Reine Le Gougne byla skutečně pod tlakem Rusů a pomohla jim. Byly pak šalamounsky uděleny dva páry zlatých medailí.

Za intriku v Soči se pak považuje to, že ruská rozhodčí Alla Šechovcevová, která ovlivnila výsledek při závodu žen, je manželkou šéfa Ruské krasobruslařské federace.

Na nepřízeň rozhodčí na olympiádě si můžeme stěžovat i my v případě snowboardistky Šárky Pančochové ve slopestylu, protože její první jízda byla rozhodčími zjevně podceněna a ona tak podle všeho přišla o medaili.

Petici podporující korejskou krasobruslařku najdete zde.