Výlov rybníku Rožmberk

Výlov rybníku Rožmberk Zdroj: Adam Kolář

Výlov rybníku Rožmberk
Výlov rybníku Rožmberk
Výlov rybníku Rožmberk
Výlov rybníku Rožmberg
Výlov rybníku Rožmberk
30
Fotogalerie

10. 10. v 10:10 - Prohlédněte si výlov rybníka a pivní svatbu

V Třeboni se dějí pozoruhodné věci. Člověk ani neskončí s výlovem největšího českého rybníka, a už aby se hnal na svatbu v pivovaru, která se koná 10. 10. v 10:10.

 

Vypouštění největšího českého rybníka začalo se čtrnáctidenním předstihem. Podle slov pana Aleše Kříže, jednoho z vrchních rybářů, se na následující výlov sjelo něco mezi sedmnácti až dvaceti tisíci návštěvníků.

 

Snad rybáři prominou, ale bez babího léta, které do dnešního dne převládá, by se takové davy lidí nemohly předpokládat ani v tom nejkrásnějším snu Jakuba Krčína. Stát hodinu a půl v koloně aut, do které jakmile jednou vjedete, tak z ní není cesta ven, v podstatě jen proto, abychom mohli vidět rybáře, jak vylovují kapry, mi přišlo skoro až absurdní. Pravda, kapři byli ve čtvrtém roce svého života a tudíž i pěkní macci -  i takhle velkou rybu ale vidět z několika desítek metrů přes davy zvědavců byl občas oříšek.

 

Prohlédněte si výlov kaprů i vdavky v pivovaru ve fotogalerii.

 

Pak už jsem se ale musel přesunout do pivovaru Regent (kde se vaří pivo, které se hojně pilo právě při výlovu). Svatba se totiž konala přesně v 10 hodin 10 minut, a vzhledem k tomu, že bylo právě 10. 10., rozhodně to nebyla jen tak nějaká svatba. Jak jsem navíc po chvilce pochopil, ženich byl srdcem i duší pivař. Připíjelo se pivem, oddávalo se ve varné místnosti a slavilo se na střeše u pivovarských komínů. Ženich po spatření kádí, kde pivo zraje, než ho můžeme pít, prohlásil, že už konečně ví, kde chce umřít. Těsně po svatbě trochu silná slova, ale jak říkám, takováhle svatba, to je jednou za život.