Bankovka USA

Bankovka USA Zdroj: Wikipedie

Američané budou mít poprvé na bankovce ženu. Kdo to ale bude?

Američané nemění své bankovky příliš často, zůstávají věrni tradicím. Například Alexander Hamilton, jeden z otců zakladatelů USA a tvůrce národního finančního systému, je na desetidolarovce už od roku 1929. Jenže vláda Spojených států připravuje redesign tohoto platidla a v roce 2020 se na něm poprvé objeví žena.

O tom, že USA budou mít novou desetidolarovku, bylo veřejnosti oficiálně potvrzeno tento týden, pak bylo řečeno, že na ní bude podobizna významné ženy, která zásadním způsobem přispěla k hodnotám americké demokracie. Kdo by to ale mohl být?

Za jednu z favoritek je médii (nezávazná anketa proběhla ale i na internetu) považována Harriet Tubman (1820 – 1913), černoška a vůdčí osobnost abolicionistického hnutí (organizace bojující pro zrušení otroctví). Na rok 2020 ovšem připadá i sté výročí, kdy Američanky 19. dodatkem v ústavě získaly volební právo. Takže někdo s tím spojený?

Objevilo se i jméno někdejší první dámy Eleanor Roosevelt (1884 – 1962) či aktivistky Rosy Parks (1913 – 2005).

Návrhů ale padlo už několik desítek, ve všech případech se jedná o ctihodné dámy, které nějakým způsobem přispěly k posílení demokracii v USA. Takže na rozdíl od jiných zemí se neobjevují návrhy na spisovatelky či osobnosti z oblasti umění a kultury.

Bude Harriet Tubman na americké desetidolarovce?Bude Harriet Tubman na americké desetidolarovce? | Wikipedie