babybox

babybox Zdroj: pofimedia.cz

Babyboxy v Česku už zachránily 122 dětí, funguje jich zatím 64

Babyboxy v Česku pomohly za deset let své existence zachránit už 122 dětí. Jen letos se v nich našla čtyři děvčátka a šest chlapců. Posledním "přírůstkem" byla koncem dubna ve schránce v Přerově holčička, která dostala jméno Kateřina. Vyplývá to ze statistik spolku Babybox pro odložené děti - Statim, který schránky po republice instaluje. V Česku je v provozu 64 babyboxů, 65. začne fungovat 1. června v nemocnici v Jičíně. Starší typy schránek se postupně mění za moderní.

První schránka začala fungovat v roce 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Vůbec první odložené nemluvně v Česku se v ní objevilo v únoru 2006. Byla to malá Soňa. Do dneška pracovníci v hloubětínské schránce našli 18 dětí. Přes babybox odstartovalo svůj život v ČR celkem 72 děvčat a 50 chlapců. Prvním dětem už bylo devět let.

Zatím nejvíc dětí se do babyboxů dostalo v roce 2011. Bylo jich 22. O rok později jich schránky přijaly 20. Loni zdravotníci vyzvedli 12 chlapců a děvčátek.

Nejčastěji lidé odloží novorozence do schránky mezi 16:00 a 20:00. V tu dobu se v ní ocitlo 31 dětí. Dalších 28 v ní pak bylo mezi 20:00 a půlnocí. Nejvíc dětí se dostalo do babyboxu v září a v prosinci, a to v obou měsících po 15. Nejsilnějším dnem je úterý s 23 odloženými dětmi, následuje pondělí s 22. Novorozenci se našli zatím ve čtyřech desítkách instalovaných schránek. Babyboxy se nacházejí u nemocnic, radnic či záchranných služeb. Jeden vznikl i u domova důchodců.

Babyboxy jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení na odložené dítě okamžitě upozorní personál, který se hned o novorozence postará. Ministerstvo zdravotnictví registruje schránky jako zdravotnický prostředek. V roce 2006 získaly ochrannou známku.

V loňském roce začaly fungovat čtyři nové schránky. Letos v březnu přibyla další ve znojemské nemocnic. Babybox s pořadovým číslem 65 technici namontovali 18. května v nemocnici v Jičíně. Slavnostně se otevře 1. června v poledne. Vedení spolku chce jednat i se zařízeními v dalších městech. Spolek podle svého šéfa a zakladatele Ludvíka Hesse už osm původních babyboxů vyměnil za moderní typy.

Zatímco drtivá většina Čechů a Češek považuje babyboxy za prospěšné, Výbor OSN pro práva dítěte v roce 2011 "vážně znepokojily". Uvedl to ve své tehdejší zprávě. Podle členů výboru tyto české schránky porušují hned pět článků úmluvy o právech dítěte. Jsou prý v rozporu třeba s právem na život a také od narození na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnost znát rodiče. Výbor doporučil státu babyboxy zrušit.

Podle Hesse to bylo nepochopení a schránky naopak pomáhají život dětí chránit. Své potomky do nich totiž odkládají obvykle ženy, které se ocitly ve velmi tíživé situaci. Kdyby taková možnost nebyla, nemusely by některé děti přežít. Spolek už před pár lety spustil kampaň na podporu babyboxů a k ochraně nechtěných dětí. Zvolil provokativní heslo: "V popelnici umřu". V minulosti se totiž objevilo několik případů, kdy lidé našli v odpadcích mrtvé novorozence.