Miloš Zeman opilý mocí - ilustrační koláž.

Miloš Zeman opilý mocí - ilustrační koláž. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Změní se prezidentská kampaň v chrochtání sviní? Nedopusťte to

Není skoro dne, aby si pan prezident dal pokoj, nechal ústa zavřená a nezesměšňoval úřad prezidenta nějakým trapným výrokem, že od něj odešla cukrovka, protože se lekla dortů. Jsou dny, kdy takové výroky má hned dva. Například ve čtvrtek.

Muže jménem Bártík, který ho pomluvil, že má rakovinu, označil za svini a chce po něm pět milionů. Muže, kteří kandidují na prezidenta s hlasy senátorů či poslanců, označil za předem „v očích voličů diskvalifikované“.

Nemusí prezident každému říkat svině. Není prezidentem chlíva, ale republiky. Sám pomluvil například Peroutku a za svini se neoznačil. Pomluvil například Schwarzenberga a opět se za svini neoznačil. Prohrál soud s novinářem, kterého obvinil z uplácení, a sviní se nestal. A ve stejný den pomluvil kandidáty na prezidenta, své soky.

Jejich podpisy, sebrané podle zákona u poslanců a senátorů, by měly být zrušené, protože jsou méněcenné, a ti kandidáti proto také. Riskuje žalobu o neplatnosti prezidentské volby pro nerovnost podmínek. Pomluvení kandidáti by mohli volbu prezidenta žalovat, protože podpisy senátorů a poslanců jsou stejně platné jako podpisy lidu. Když to zpochybní ústa prezidenta, nejvyššího státního úředníka, je to nerovnost vážná.

Bártík chtěl prezidenta rakovinou v kampani poškodit. To je podlé. Zemana asi vyděsil Topolánek, proto ho chce v kampani poškodit. To je také podlé. Bártíkova podlost je malá, protože je to malý muž, Zemanova podlost je podlost prezidenta. Jsme v zemi Švejka, což není vždy milé. Soud by měl rychle Bártíka odsoudit k pokutě a omluvě. A k témuž by měl odsoudit i Zemana.

Jak si zařídit voličský průkaz čtěte zde >>>

Rychlé rozsudky by ukázaly voličům, že nemají při hlasování Bártíkovu ani Zemanovu pomluvu brát v úvahu. To by bylo jakžtakž spravedlivé. Když ty dvě pomluvy pomlouvačům projdou, budou následovat další. Ze všech stran se spustí… víte co. Napíšu to prezidentským jazykem: chrochtání sviní.