Video placeholde

Lektor jógy smíchu: Špatným věcem se musíme vysmát. Smích vás uvolní a budete díky němu krásnější

Vladimír Paleček se józe smíchu věnuje zhruba tři roky. Ukázal mu ji doktor Karel Nešpor a praktikovat ji začal na psychiatrickém a psychoterapeutickém oddělení nemocnice v Ostrově. Od té doby se s ním smáli nejen psychiatričtí pacienti, ale i manažeři, knihovníci či lidé, kteří pracují v paliativní péči. Jak Vladimír říká, zasmát se dá čemukoli a zvláště účinné je to u špatných věcí. Podívejte se na video!

První smíchocviky, jak Vladimír jednotlivým úkonům říká, okoukal na semináři s doktorem Nešporem. Další už si vymyslel sám a inspiraci bral ze všedního života. Vznikly tak veselé postoje s názvy jako kocour, TOP GUN či vyhazov z práce. Právě na tom posledním je vidět, že se člověk může zasmát čemukoli, stačí jen špatnou situaci převrátit, najít na ní prvky komiky a doslova se jí vysmát. A hned máte lepší náladu.

Smích totiž podle Vladimíra dokáže dobrou náladu vyvolat. Většinou to sice platí naopak – je nám veselo, a tak se smějeme. Tělo ale nepozná rozdíl mezi podmíněným a nepodmíněným smíchem, a proto vám i uměle vyvolaný záchvat smíchu navodí příjemné pocity.

Co na jógu smíchu Vladimíra Palečka říkáte? Pár smíchocviků si můžete procvičit zde

Příběh Vladimíra Palečka je jedním ze seriálu NEPŘEHLÉDNUTELNÍ, ve kterém vám ukážeme lidi, kteří svým vzhledem, koníčky či prací vybočují z průměru. Narušují naše zažité představy, boří stereotypy a ukazují nám, jací jsou Češi ve 21. století.