Video placeholde
Největší mural art v Česku
Největší mural art v Česku
Největší mural art v Česku
Největší mural art v Česku
Největší mural art v Česku
5
Fotogalerie

Unikátní podívaná. U dálnice D1 vzniká nějvětší graffiti v Česku

Řidičům D1 se naskytl přes svátky u Humpolce nevšední výhled: desítka mural artistů dnem i nocí pracuje na ploše 1 625 m2 industriální developerské haly CTPark Humpolec. Pod taktovkou arteliéru DRAWetc. probíhá realizace největšího díla mural artu CTP Art Wall v ČR v kooperaci s belgickým umělcem DZIOU. Na celé akci se podílí tým dalších 9 umělců z České republiky a Slovenska, kteří vyrostli na graffiti-street artu.

 

„Mural art je forma legální zakázky na míru a zároveň výzva, protože čím větší plocha je, tím je výroba komplikovanější. Projekt v humpoleckém logistickém parku připravujeme přes 3 měsíce, samotné práce budou i s ohledem na nevyzpytatelné počasí hotové během prvního říjnového týdne. Navezli jsme těžkou techniku, plošiny, jeřáby, naučili se nimi manipulovat. Jedeme na směnný provoz i přes noc, k urychlení práce používáme světelnou projekci, díky které si přes noc můžeme předpřipravit šablony a přes den murál kolorujeme. Vystříkali jsme zatím stovky sprejů, ale budou jich tisíce,“ přibližuje atmosféru Hanina Větrovcová, která akci řídí z místa.

 

Mural art je současný umělecký směr, který je zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Na rozdíl od street artu či grafitti, které vznikají (z hlediska zákonů) jako ilegální aktivita, muralartová díla jsou většinou objednána majitelem stěny za účelem její výzdoby.