Video placeholde

Novinář, který nic neskrývá. JXD nechal natočit vlastní kolonoskopii v boji za transparentnost

Transparentnost v politice a finančních záležitostech státu je klíčová a média se jí věnují doslova denně. Málokdy si ale některý z těch novinářských kritiků položí otázku, zda on sám je dostatečně transparentní, aby mohl soudit jiné. My v Reflexu chceme být plně transparentní, tak jsme zahájili konkrétní kroky – a já jsem šel první.

Ano, je to po víc jak čtvrt století tvrdé novinářské práce trochu tristní a ponižující téma. Ale pro transparentnost musí novinář udělat vše – i věci, které jsou mu nepříjemné. A tak jsem se – přes odmítavý postoj šéfredaktora, který si radši vzal dovolenou – rozhodl ukázat vám ničím nezkreslenou a naprosto objektivní reportáž ze svého nitra. Dívejte se, není to nic nechutného.

Nejprve jsem se tři dny živil jen jogurtem, pak jsem den nejedl vůbec, večer a v průběhu noci jsem vypil čtyři litry projímadla a ráno vystartoval. V diagnostické laboratoři Mediendo v pražském revitalizovaném Karlíně, která sídlí v nové luxusní budově a jen se blýská čistotou, mi totiž primář Suchánek udělal preventivní kolonoskopickou prohlídku s tím, že nám ke zveřejnění poskytl i její videozáznam. Takže jsem přeskočil další významný schůdek své novinářské kariéry. Jako první český novinář přináším reportáž z vlastní p**ele.

V České republice ročně zemře kolem čtyř tisíc lidí na rakovinu tlustého střeva. Řada z nich jen proto, že zanedbala preventivní kolonoskopickou prohlídku.