Buňky pacienta s Alzheimerovou chorobou

Buňky pacienta s Alzheimerovou chorobou Zdroj: profimedia.cz

Vakcínu na Alzheimera budeme mít do 10 let, říká expert. Už za tři roky bude lék, který demenci zpomalí

Už to není otázka „jestli”, ale otázka „kdy”, říká odborník na demenci, britský doktor David Reynolds. Na rozdíl od současných léků se nové léky nezaměřují na potlačování příznaků, ale přímo na podstatu vzniku nemoci. Pokud nová léčba projde testy, může také významně ušetřit náklady, které jsou s demencí spojeny.

"Právě teď je 12 léků v posledním stádiu klinických testů, což znamená, že první nová léčba, která nemocným opravdu změní život, by mohla být k dispozici do tří let," říká vědec David Reynolds z organizace Alzheimer’s Research UK. Komplexní vakcína, která může nemoc i zvrátit, by mohla začít sloužit do deseti let. Píší o tom britská média Daily Mail nebo Telegraph.

"Vzhledem k obrovskému množství lidí trpících demencí bude náš zdravotnický systém čelit velké finanční a organizační zátěži, kterou bude třeba překonat, abychom novou léčbu dostali k pacientům rychle," řekl Reynolds s tím, že proto se už dnes vytváří operativní skupina, která by tyto problémy měla vyřešit.

Vakcína proti demenci přinese velké úspory

V současné době se uvádí, že náklady na demenci stojí 26 miliard liber ročně, přičemž 80 procent této sumy tvoří sociální politika a náklady plynoucí z toho, že nemocný opustí práci.

Alzheimer’s Research UK tvrdí, že cena vakcíny pro 29 milionů Britů starších padesáti let bude stát 9,4 miliardy liber, pokud se tím však propuknutí nemoci pozdrží alespoň o tři roky, pak se ročně ušetří 12,7 miliardy.

Dnes léky potlačují jen příznaky demence

Rozdíl mezi současnými léky a zmíněnými dvanácti léky, které se teď testují, je v tom, že ty dosavadní pouze potlačují příznaky, zatímco nové léky cílí na samotnou nemoc.

Dnes neexistují léky, které by zpomalovaly skutečný postup nemoci. Nové léky budou vyžadovat i lepší diagnostiku, která včas odhalí možné sklony k demenci. Nasazení nové léčby bude díky tomu ještě účinnější.

Léky, které by na trh mohly dorazit do tří let, by měly zpomalit postup demence o 50 procent. Většina léků se zaměřuje na poškozené bílkoviny beta-amyloid a tau protein, které v poškozené formě zanáší a ničí mozek.

Uvádí se, že ve Velké Británii trpí demencí 850 tisíc lidí, v Česku se tento počet odhaduje na 150 tisíc.

Vědci v posledních letech okolo demence dělají pokroky, očkovací látky proti Alzheimerově nemoci se v současné době testují i v Česku, konkrétně v Národním ústavu duševního zdraví.