Nikita Michalkov převezme Křišťálový glóbus za celoživotní dílo od Jiřího Bartošky

Nikita Michalkov převezme Křišťálový glóbus za celoživotní dílo od Jiřího Bartošky Zdroj: Martin Mithofer

Nikita Michalkov: Chcete se poznat? Opijte se

V Karlových Varech si musel připadat jako doma. Režisér a nejmocnější člověk ruské kultury (a nejen kultury) Nikita Michalkov přijel na festival uvést snímek Unaveni sluncem 2: Exodus a převzít Křišťálový glóbus za dlouhodobý přínos světovému filmu.

 

Bylo to asi jako když přijede na návštěvu baťuška car: srdečné, ale velmi, velmi diplomatické. Aby ne, když Nikita Michalkov stojí v čele konkurenčního moskevského festivalu. Takřka tříhodinovou projekci svého filmového monumentu uvedl odkazem na Annu Kareninu, čímž chtěl dokladovat, že délka filmu je skutečně nezbytná: „Příběh Anny Kareniny také odvyprávíte v několika větách: Mladá žena si vzala starého muže, měla s ním dítě, pak se zamilovala do mladého. Ten ji nechal a ona skočila pod vlak. Víte všechno. Ale nevíte, co ti lidé prožívali, jak jim bylo, a o to jde především.“

 

Pokračování Michalkovova oscarového filmu velmi naturalisticky zachycuje neuvěřitelný chaos, který nastal po začátku války v Sovětském svazu, a vrací do hry postavy, o nichž jsme si mysleli, že na konci prvního filmu zemřely. Inu, v Rusku je možné všechno.

 

O Nikitovi Michalkovi si můžeme myslet leccos, faktem je, že natočil několik úžasných filmů (třeba Oblomova) a že se o něm před pár lety mluvilo jako o možném kandidátovi na ruského prezidenta. On prý je ale raději užitečný jinak - na to, aby se pustil do politiky, má údajně příliš horkou krev. I o tom jsme spolu mluvili. A také o tom, jaké to bylo vyrůstat v prominentní rodině v Sovětském svazu, v čem jsou podle něj Putinovy kvality a čím může být Rusku užitečný prezident Medveděv. A také o tom, že nejlépe člověka poznáš, když se s ním opiješ.

 

Rozhovor s Nikitou Michalkovem si už brzy přečtete v Reflexu.