Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: ČTK

Předseda ODS Petr Fiala: Hra o vládě a zvaní ODS do ní je jen mýtus. Je to mediální mlha

Šéf Občanské demokratické strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala považuje za nejlogičtější vládní uspořádání pokračování dosluhující koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, přestože designovaný premiér Andrej Babiš na výzvy k jednání od těchto stran zatím nereaguje. „Podle toho, jak bude Andrej Babiš postupovat dál, se ukáže, zda mu jde výlučně o koalici za své nevydání, anebo zda má zájem o stabilní většinovou vládu,“ říká Fiala.

Při volbě vedení Poslanecké sněmovny jste se stal místopředsedou až na třetí pokus. Co říkáte na toto gesto zástupců některých stran?

Podle mě to bylo zcela zbytečné. Ale moje nezvolení na první a druhý pokus více ublížilo ANO než mně, takže je to spíše otázka na ANO a další strany, k čemu to bylo dobré. Alespoň se tak ukázalo, koho považují za skutečného soupeře. Nechci se však k tomu zbytečně vracet, je to za námi. 

Jak hodnotíte první dny v jedné z vedoucích funkcí dolní komory? Jaké máte vztahy s dalšími kolegy v jejím vedení? Přece jen, vaše strana se netajila tím, že nebude hlasovat pro šéfa Sněmovny Radka Vondráčka či Tomia Okamuru jako jednoho z místopředsedů. Navíc lze předpokládat, že stejně se zachovali i oni vůči vám...

Náš postoj k volbě Radka Vondráčka předsedou Poslanecké sněmovny nebyl osobní. Šlo nám o to, aby ANO nezískalo tuto funkci ve chvíli, kdy nebylo a stále není jasné, jaká bude vláda a zároveň jsme poslouchali ambice do nekonečna sestavovat menšinovou jednobarevnou vládu ANO, a to dokonce bez důvěry. Volba představitele druhé nejsilnější strany do čela Sněmovny se nám zdála jako dobrá pojistka, aby parlament plnil všechny své úlohy. A je též potřeba připomenout klíčovou skutečnost, že předseda dolní komory hraje důležitou roli u třetího pokusu o sestavení vlády. Ale zpět k volbě vedení Sněmovny. Chtěl bych říci, že respektuji výsledek voleb předsedy i místopředsedů. Navíc jsem přesvědčen, že politik si má být vědom i toho, co bych nazval institucionální odpovědností. S kolegy ve vedení Sněmovny spolu nebudeme politicky souhlasit, ale to nám nesmí překážet v tom, abychom se k sobě chovali slušně a dobře spolupracovali při zajištění jejího chodu.

 

Šéf Sněmovny Radek Vondráček na sebe upoutal pozornost výrokem o tom, že nové hlasování o vydání předáků ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bude „úplně trošku jiné rozhodování“ a že by se mělo počkat až budou v České republice nezávislé soudy a policie. Co vy na to?

Buď si neuvědomil, co řekl, anebo si to uvědomil až velmi dobře. Obě varianty ale jsou špatné. Funkce předsedy Poslanecké sněmovny je jedna z nejvyšších v našem ústavním pořádku a Radek Vondráček si toho musí být vědom. Nemůže bez důkazů podrývat svými výroky důvěru občanů v právní řád a spravedlnost. 

Jak budete vy i vaši straničtí kolegové hlasovat při novém projednávání kauzy „Čapí hnízdo“? Jak podle vás celé hlasování nakonec dopadne?

Poslanecký klub ODS má ve věci vydání vždy volné hlasovaní. Minule se všichni naši poslanci rozhodli hlasovat pro vydání. Pokud do spisu nebyly doplněny nějaké nové zásadní informace, tak nepředpokládám, že bychom teď hlasovali jinak. Počkáme ale samozřejmě na stanovisko našich zástupců v mandátovém a imunitním výboru. Jak to ale nakonec celé dopadne, závisí především na hlasovací koalici ANO, SPD a KSČM.

Vedení Sněmovny i řady klíčových výborů bylo zvoleno díky hlasům ANO, SPD a KSČM. Myslíte, že stejné hlasy podpoří i vznik vlády?

Uvidíme, jak se SPD a KSČM zachová. Nechci dělat žádné prognózy, i když leccos naznačuje, že spolupráce těchto tří stran je hlubší, než se na první pohled zdá. Ale spíše bych se divil, kdyby chystaná jednobarevná vláda Andreje Babiše získala důvěru hned napoprvé. Já bych to ale mírně posunul. Jako zcela nejlogičtější se totiž na prvním místě nabízí pokračování dosavadní vládní koalice. To neříkám proto, že bych si takové uspořádání přál. Je to ale realita parlamentní většiny při schvalování rozpočtu, tedy většiny 103 hlasů. Je to také skutečná politická možnost, bereme-li vážně vyjádření představitelů ČSSD a KDU-ČSL. Nemělo by však zapadnout, že Andrej Babiš na výzvy představitelů těchto stran k jednání o vládní spolupráci či toleranci nereaguje. Možná mu vadí skutečnost, že i zástupci těchto stran zatím dávají najevo, že jeho vydání nehodlají blokovat.   

Podle toho, jak bude premiér Andrej Babiš postupovat dál, se ukáže, zda mu jde výlučně o koalici za své nevydání, anebo zda má zájem o stabilní většinovou vládu.

Pro zvolení poslance Radka Kotena z SPD do čela Výboru pro bezpečnost hlasoval i váš poslanec Václav Klaus mladší. Co vy na to? A jaké vůbec máte vztahy se synem bývalého prezidenta?

Naprostá většina našich poslanců pro zvolení Radka Kotena ruku nezdvihla. Neměli jsme v tom ale žádné závazné hlasovaní. Naše hlasy nerozhodovaly. S Václavem Klausem mladším máme korektní vztahy, v mnoha věcech se shodneme, v některých ne. Jsme otevřená, demokratická strana s různými názorovými proudy. I v tom je naše síla.

Po volbách jste vůči hnutí ANO zaujali tvrdý a nesmiřitelný postoj a odmítli jste jakoukoliv podporu či toleranci. Co říkáte na názor, že tento postoj ODS (a jiných stran) vehnal do společného hlasovacího tandemu ANO s SPD a komunisty?

Měsíce před volbami se mě v každém rozhovoru donekonečna podezřívavě ptali, zda opravdu nezměníme názor a nepůjdeme s ANO do vlády. Teď se mě v každém rozhovoru donekonečna vyptávají, proč nejdeme s ANO do vlády. To je úplně absurdní. Prostě děláme, co jsme voličům řekli, že budeme dělat. Máme jasné podmínky pro vstup do vlády a toho se držíme. Připadá mně to normální a poctivé. Nejsme však nesmiřitelní ani zatvrzelí. To vůbec neodpovídá politické realitě. Celá ta hra o vládě a zvaní ODS do ní je jen mýtus. Je to mediální mlha, která si míjí s politickou realitou. Skutečnost je přece tato: prezident Zeman a předseda ANO Babiš desátý den po volbách oznámili, že bude menšinová jednobarevná vláda. K žádným pokusům o jednání o nějaké koalici nedošlo. Probíhala chaotická jednání o ustanovení Poslanecké sněmovny, kde se vynořila jasná koalice ANO, SPD a KSČM. Takže tvrzení, že jsme někoho k něčemu dohnali, je mýtus, který vytvořil Andrej Babiš, aby se mohl pokusit vládnout sám i s volební výsledkem necelých třiceti procent hlasů. O tomto svém snu přece mluvil před volbami veřejně. Nevím, proč je teď někdo překvapen. Já jsem naopak před volbami opakovaně varoval před možností jednobarevné vlády Andreje Babiše. Mluvil jsem i o možné podpoře od okamurovců a komunistů. Nemám radost z toho, že je to teď na stole, je to děsivé. Ale říkat, že k tomu někoho dohnala ODS, anebo že tomu ODS mohla zabránit, je úplně mimo politickou realitu. 

 

Pokud Babiš získá podporu či toleranci pro svoji vládu, a to klidně na druhý či třetí pokus, vy budete stále v opozici. Tím se ale sníží na úplné minimum pravděpodobnost, že prosadíte cokoliv z vašeho programu. Jak to pak budete zdůvodňovat vašim voličům?

Nepředbíhejme událostem. Vše závisí na tom, jaká zde bude vláda. Pokud to bude vláda menšinová nebo tolerovaná, velká většina legislativy bude potřebovat ad hoc koalice a my se pokusíme z toho vytěžit maximum ve prospěch programových cílů ODS a k tomu, na co jsme dostali mandát. ODS už tento týden předložila v Poslanecké sněmovně sedm zákonů, které jsme slibovali voličům. Chceme kupříkladu prosadit minimální výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP, zrušit daň z nabytí nemovitosti, odložit povinné e-recepty, vrátit povinný souhlas majitele nemovitosti s tím, že si do jeho nemovitosti někdo může nahlásit trvalé bydliště, dosáhnout zrušení kontrolního hlášení DPH, zrušení EET a zrušení zákazu prodeje o vybraných svátcích. To jsou racionální návrhy, které mohou najít ve Sněmovně většinu. Jsme tedy aktivní a budeme i nadále. 

Myslíte, že vaši roli nesmiřitelné opozice voliči ocení v roce 2018, kdy se budou konat komunální a senátní volby?

Když jsme viděli, v jakém chaosu se vedou jednání o ustanovení Sněmovny, založili jsme s třemi partnery Demokratický blok a i tento krok pomohl k tomu, že jsme dosáhli nějakého víceméně konsensuálního výsledku. Nejsme ale nesmiřitelná opozice. ODS je strana, která má hodnoty a program, s tím jsme šli do voleb a za to jsme dostali hlasy. Poctivě nakládáme s každým hlasem, který jsme dostali a každý den si klademe otázku, jak náš mandát co nejlépe využít ve prospěch voličů. Chodím mezi lidi a vnímám, co mně říkají, a myslím, že dobře rozumí naší politice.

Jedna čistě hypotetická otázka: co by se muselo stát, aby ODS utvořila společnou většinovou vládu s hnutím ANO?

V tuto chvíli nemá cenu vůbec takto spekulovat. Nedělejte práci za Andreje Babiše. Existuje zde projekt menšinové vlády ANO, která si přijde do Poslanecké sněmovny pro důvěru. Uvidíme, zda ji získá. Pokud ne, je na panu prezidentovi, aby pověřil někoho druhým pokusem. 

Jak hodnotíte probíhající kampaň před volbou prezidenta republiky? Co podle vás, jakožto profesora politologie, bude rozhodujícím faktorem voleb?

Kampaň vlastně teprve začíná, na její hodnocení je brzy. Z poslední prezidentské volby víme, že rozhodovat se bude až těsně před prvním kolem. Stát se tedy může cokoliv. Myslím, že úspěšný může být takový protikandidát současného prezidenta, který udělá z voleb referendum o Miloši Zemanovi a pojmenuje přesvědčivé důvody, proč je důležité, aby v takovém referendu současný prezident neuspěl.

Už víte, koho vy osobně v prezidentské volbě podpoříte? Nebo prozradíte alespoň, komu hlas určitě nedáte?

ODS jasně řekla, že její prioritou je, aby nebyl do funkce prezidenta opětovně zvolen Miloš Zeman. Tím se budeme řídit. ODS nepostavila a ani přímo nepodpořila žádného kandidáta. Řekli jsme, že za zkušeného kandidáta se silnou  autoritou v zahraničí považujeme Mirka Topolánka, a že v druhém kole podpoříme každého demokratického protikandidáta Miloše Zemana.