Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Miroslav Kalousek: Nikdy se před Babišem neukloním a neřeknu mu, že s ním chci vládnout

S Miroslavem Kalouskem jsme se sešli v den, kdy se vládní koalice rozklížila kvůli hlasování o protikuřáckém zákonu. Usmíval se, potíže vlády ho zjevně bavily. Ale náš rozhovor vlastně moc veselý nebyl.

Vaše strana se ostře opozičně vymezuje především proti Andreji Babišovi a jeho hnutí. Není to v důsledku kontraproduktivní? Andrej Babiš je stále nejpopulárnějším českým politikem.

Jsem přesvědčen, že s Andrejem Babišem vstoupilo do veřejného prostoru totalitní zlo, se kterým je třeba bojovat a upozorňovat na to, jaké nebezpečí znamená pro svobodnou společnost. Totalitní zlo si koupilo rozhodující média a řadu dalších ovládá prostřednictvím inzerce. Úlohu veřejné kontroly tedy musí místo médií přijmout opozice. Ta však má dva handicapy: je logicky méně věrohodná než takzvaná nezávislá média a kromě toho má problém do takto ovládaných médií své názory dostat. Přes tyto dva handicapy se nemůžu zpronevěřit své práci a poslání a neříkat, jak moc je tento člověk a jeho hnutí nebezpečné pro českou demokracii. Když Mussolini nastoupil ve dvacátých letech v Itálii, postupně opozici, která tam fungovala, zlikvidoval. Ale to přece pro nás nemůže znamenat, že budeme držet hubu a krok. Politika Andreje Babiše je jednoduchá: Mlč, poslouchej a pak se nemusíš bát. Nebudeš-li poslušný a servilní, tak se musíš a budeš bát. Mnohokrát výhrůžky podobného typu poslal i mně. Veřejně, soukromě, přes prostředníky. Já se bát nemíním.

Video placeholde
Miroslav Kalousek o státním rozpočtu a neučasti ministrů ve Sněmovně • Reflex.cz

Jaká je tedy podle vás společnost, která znamená popření babišovského principu?

Jestli jsme pro liberální demokracii a kapitalismus střední třídy, kde jsou výdobytky kapitalismu dostupné každému, nejen skupině oligarchů, to je Antibabiš. Jestli jsme pro západně orientovanou společnost, tak to není v zájmu Agrofertu. Jestli nechceme svazovat trh nesmyslnými regulacemi ve prospěch velkých koncernů, to je Antibabiš. Tedy společnost, která prosazuje kapitalismus střední třídy a liberální ekonomiku. To je velmi pozitivní program. Já nemůžu za to, že jeden estébák dělá vše pro to, aby takový program nebyl „in“.

Mají podle vás čeští voliči Andre­je Babiše strach z budoucnosti, a proto v podstatě drží hubu a krok a netrápí je na Babišovi to, co na něm kritizujete vy?

Voliči Andreje Babiše se do značné míry rekrutují z lidí, kteří si nepřejí nést odpovědnost za svůj vlastní život, nepřemýšlejí o svém okolí a vítají toho, kdo přichází a říká: O nic se nestarejte, já vám zařídím, že se budete mít líp. Na stole dnes leží zápas o dva modely společnosti. Jedním z nich je model kapitalismu střední třídy, kde se budeme snažit, aby jeho výdobytky měl každý, kdo má snahu, chuť a odvahu riskovat. Druhou variantou je model státního dirigismu, propleteného s největšími oligarchy. Největší oligarchové ovládají obrovský kapitál a ten zásadně nemá žádnou trpělivost s demokracií, žvanírna ho nezajímá a obtěžuje. Tito oligarchové se chtějí rychle dohodnout s osvíceným vůdcem. A tak se s nimi Babiš dohodne a výhody kapitalismu zbudou jen pro několik oligarchických rodin, napojených na státní moc. Z ostatních se stanou na tomhle modelu závislí dělníci.

A chtějí vůbec Babišovi lidé jít na Západ?

Ne, oni se chtějí mít líp. Jestli půjdou na západ, na východ, na sever nebo na jih, je jim už celkem jedno. Oni chtějí mít o řízek víc. Některým dokonce stačí, co mají, a nepotřebují více, jen si zoufale nepřejí, aby měl o řízek víc jejich soused. Protože by museli přiznat, že v životní soutěži nebyli úspěšnější než on. A právě na jejich city hraje Andrej Babiš. Jestli získá maximum volebních preferencí na základě takové emoce, tak si to česká společnost přála a také si to zaslouží. Otázkou ale je, jestli já budu chtít v takové společnosti žít. Model, kdy většina lidí v této zemi bude chtít být zcela závislá na náladách oligarchy, může fungovat i několik let. Pokud si to bude většina společnosti opravdu přát, musím ji respektovat. Ale s největší pravděpodobností už tady nebudu. Babiš má z hlediska politické propagandy jednu obrovskou výhodu, o kterou bych já ovšem nestál: vlastní dokonalou profesionální linku na výrobu vuřtů. A je mu úplně jedno, kdo ty jeho ošizené vuřty bude jíst, hlavně že jejich konzumentů bude dostatek. Tohle my si nemůžeme, a hlavně ani nechceme dovolit.

Bude-li se ovšem většina lidí srovnávat se svými sousedy, a ne s tím, jak si žili před lety, skončí naše společnost v úpadku. A každá liberální strana vašeho typu na okraji zájmu.

Jsme konzervativní strana, proto jsme pro liberální demokracii a liberální trh. To, že se lidé srovnávají s vlastními sousedy, nechci kritizovat, beru to jako fakt. Postoj směrem k prosazování vlastní odpovědnosti za vlastní život beru jako svůj osud a poslání. Dnes to asi není většinový názor, nicméně má podporu určité skupiny hlasů a to mi nedává možnost se vzdát. Musím bojovat až do úplného konce. Zatím nepochybuji o tom, že vyhrajeme. A kdybychom náhodou nevyhráli, umím si představit, že dožiju svůj život bez politiky. Ale nikdy se před panem Babišem neukloním a neřeknu mu: Chtěl bych s vámi vládnout.

Velký rozhovor s Miroslavem Kalouskem najdete v novém tištěném Reflexu, který vyšel 9. června.

  Reflex 23/2016Reflex 23/2016|Archív