Tomáš Zábranský léčebné konopí

Tomáš Zábranský léčebné konopí Zdroj: Reflex

Praha je světové centrum studia konopí

Když někdo někde kopne do meruny a dá gól, jsou toho plné noviny. Když se české vědě podaří doslova husarský kousek, proběhnou o tom krátké zprávičky v novinách. My jsme požádali spoluzakladatele nového konopného institutu Tomáše Zábranského o rozhovor.

Minulý týden slavnostně zahájil provoz Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy (ICCI) v Praze, jehož ředitelem je doktor Pavel Kubů. Letitější čtenáři Reflexu pana doktora pamatují jako klíčovou postavu monitorování výskytu jedovatých extází na taneční scéně - opakovaně jsem jej pro Reflex zpovídal. Investoři z USA a Kanady chtějí do projektu nalít pět set milionů korun, což je v poměrech české vědy obrovská částka slibující mimořádné vědecké úspěchy. Na práci Institutu bude odborně dohlížet největší dnešní mezinárodní vědecká autorita přes léčivé konopí, profesor Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Ředitel pro vědu a výzkum ICCI Tomáš Zábranský je také čtenářům Reflexu znám jako nejvýznamnější český drogový epidemiolog, který v rámci svých mezinárodních odborných aktivit pomáhá budovat protidrogovou politiku řady postsovětských zemí. Je spoluzakladatelem ICCI. Na naše otázky odpovídal s lehkou chřipkou, ale také s humorem.

Rx: Jak se vám podařilo do Prahy přivábit takové obrovské peníze na vědu?

TZ: Prostě se sešlo víc příhodných okolností - všeobecně rozvinuté zdravotnictví a věda v ČR, dlouhá tradice zkoumání konopí a jeho možných léčebných využití, a dobrý základní zákon, který je podle nálezu OSN ( jejího "hlídacího psa úmluv" - INCB) jednak plně konformní s úmluvami o drogách, jichž jsme signatářem, jednak vytváří zdravé a otevřené prostředí pro výzkum konopí na nejrůznějších úrovních. Ostatní státy světa nás sice mohou převýšit v jednotlivých vyjmenovaných aspektech, ale ta kombinace je unikátní a dělá to z ČR logický terč zájmu investorů, kteří si nepotrpí na příliš vysoké riziko. Zejména té konformity s OSN se většině zemí, kde se léčí konopím, dosud nepodařilo plně dosáhnout, a přitom je to pro ochranu investice v téhle velmi senzitivní a přitom velmi prudce a extrémně slibně se rozvíjející oblasti naprosto zásadní.

O celé věci jsme začali opravdu vážně mluvit na konferenci "Léčebné konopí a kanabinoidy," jíž jsme pořádali letos v březnu v Praze. Moji malou firmu - ResAd ta konference sice málem poslala ekonomicky do kytek, ale nakonec to setkání lidí a příležitostí bylo pro vznik ICCI klíčové. Neplánoval jsem to tak, ale najednou do sebe s hlasitým cvaknutím zapadly moje dlouhodobé úvahy o tématech a možných nových způsobech výzkumu v téhle oblasti s úvahami jiných o léčebném konopí per se jako zajímavém tématu pro podnikání a s lidmi, kteří měli chuť do toho sehnat adekvátní investici, s níž už se dá něco dělat. Jme takový start-up. V biomedicíně a výzkumu v ČR myslím zatím vůbec první start-up.

Rx: Máte již nějaké konkretizovanější výzkumné cíle - třeba THC a rakovina nebo THC a léčba depresí?

TZ: Odpověď je trochu obsažena už výše, ale - mám-li to přeformulovat - chceme jednak zpřesnit a zjednodušit mezinárodní spolupráci na výzkumu kanabinoidů a konopí a dalších látek z něj, možné sekundární analýzy souvisejících dat apod. pomoci jejich standardizace - vytvoření jakéhosi "společného jazyka." Plánujeme řadu koinických studií na neziskové i ziskové bázi, chceme poskytovat jako službu standardizace procesů a kvality... to vše s cílem aspoň maličkým kousíčkem přispět k poznání fascinujícího účinků téhle rostliny, látek z ní - kanabinoidů, flavonoidů, terpenů - a jejich kombinací, a také syntetických analog těchto látek, pomoci s právním ukotvením. Je toho hodně a tenhle formát mi to nedovolí ani zdaleka vše vyjmenovat. Prostě si myslíme, že pokud a až se podaří pochopit akce a vzájemné interakce látek z konopí na lidské receptory, zatřese to mediínou nejméně stejně jako objev penicilinu - a chceme být u toho. Fascinuje nás to.

Rx: Budete nějak potřebovat pomoct od konopné komunity? Reflex čte hodně chronických uživatelů a věřím, že by se byli ochotni anonymně podrobit i nějakému výzkumu. Stojíte o něco takového?

TZ: Popravdě řečeno, úplně v první řadě nás budou zajímat zkušenosti všech, kdo se konopím léčí či léčili - a lhostejno zda pod dozorem lékaře či "nadivoko." Ty ale myslím mluvíš o komunitě rekreačních kuřáků; i tam je co zkoumat, a to zejména ve vztahu k anticipací vedlejších účinků dlouhodobého užívání léčebného konopí - ať už žádoucích či nežádoucích, protože zcela jistě najdeme ty i ty. Takže ano, určitě stojíme a určitě to zkusíme, jakmile si promyslíme, jak na to, abychom získávali co možná nejvalidnější a nejreliabilnější informace.

Takže milí vyhulenci, až si to pánové vědci připraví, buďte prosím připraveni se nechat zkoumat! Já byl samozřejmě pokusným králíkem už v prvním výzkumu chronických uživatelů v Bohnicích ve výzkumném ústavu a jsem samozřejmě k dispozici i novému institutu!