Jamie Dornan

Jamie Dornan Zdroj: Profimedia

Rozhovor s Jamiem Dornanem, hvězdou 50 odstínů šedi: Ve filmu to byl sex po vzájemné dohodě

Každý herec čeká na zlomový film své kariéry, díky němuž se už navždy zapíše do povědomí diváků. V případě Leonarda DiCapria jím byl Titanic, Scarlett Johansson vtrhla mezi hollywoodské hvězdy snímkem Ztraceno v překladu, Teď něco podobného podle všeho čeká irského herce, muzikanta a modela Jamie Dornana, který je hlavním mužským představitelem 50 odstínů šedi. Časopisu OK! poskytl Dornan rozhovor, který si můžete přečíst v novém aktuálním vydání. Zde je jeho část:

 

 

Jamie, jak náročné pro vás bylo převtělit se do postavy Christiana Greye ve filmu Padesát odstínů šedi?

Měl jsem pocit, že mě částečně předpřipravila role v seriálu The Fall, kde ztvárňuji sériového vraha, což nebylo zrovna snadné. Mám za to, že tento typ charakterů musí každého herce trochu poznamenat, ale zároveň i posílit.

Měl jste na rozhodování o tom, jestli roli přijmete, dostatek času? Charlie Hunnam z obsazení vypadl poměrně narychlo...

Když mě zkontaktovali, říkali obvyklé fráze jako „vezmi si čas a nech si to projít hlavou“, ale toho času opravdu nebylo moc. Tak jsem prostě hned zavolal svému agentovi a nejbližším a rozhodnutí jsme udělali společně. Moje žena je opravdu báječná a chápající osoba a navíc se deset let věnovala herectví, takže podobným situacím rozumí. Jak už to tak bývá, nebylo to zrovna dobré načasování. Amelie tehdy byla v třicátém týdnu těhotenství a já jí musel říct: „Miláčku, asi tenhle týden odletíme do Vancouveru a rovnou tam zůstaneme čtyři měsíce. Budu tam natáčet film, ve kterém budu hodně často úplně nahý, a naše dítě bude mít kanadské občanství.“ Nedal jsem jí v tu chvíli moc manévrovacího prostoru pro rozhodování, ale jak už jsem říkal, ona je prostě úžasná.

Jak vnímáte roli Christiana Greye?

Jsem opravdu rád, že jsem dostal příležitost zahrát si tuto postavu. Od začátku jsem do toho šel s vědomím, že jde o kontroverzní film, ale zásadně nesouhlasím s tvrzením, že ten snímek je antifeministický, jak často slýchám. Musíme mít na paměti, že vztah a sex, které spolu Ana a Christian prožívají, se odvíjejí od jejich vzájemné dohody.

Obě role, v nichž se aktuálně objevujete, ať sexuálně náruživý Christian Grey, nebo zdvořilý sériový vrah Paul Spector v seriálu The Fall, jsou ale dost extrémní…

Snažím se nebránit žádné příležitosti a udržet si otevřenou mysl. Rád bych si během své herecké kariéry zahrál tolik rozdílných charakterů, kolik jen bude možné. Role Christiana a Paula nelze moc dobře srovnávat, ale obě vzbuzují jisté emoce, a to mám rád. Láká mě hrát postavy, které vyžadují speciální přístup, péči a nasazení. Je to určitý závazek a vždy do toho jdu s vášní. Musím přiznat, že být v kůži silné osobnosti je vzrušující, proto se žádné role jen tak nezaleknu. Je to součást mé práce a baví mě to.

Jak si k postavám se zvláštními povahovými rysy hledáte vztah?

Zjistil jsem, že mě baví hrát lidi, kteří jsou nějakým způsobem zlomení nebo poškození. Nevím proč, ale vlastně se do jejich pocitů vžívám celkem hladce. Nemyslím si, že bych byl od přírody jako oni, ale lidé s černou duší mají něco, co lze dobře herecky uchopit a pracovat s tím.

Ovlivnilo vaše herecké výkony ve filmu narození dcery?

Třeba v případě postavy Paula Spectora dokážu lépe porozumět jeho pocitům ohledně rodiny. To, že je pro něj na prvním místě a bezmezně ji zbožňuje, pomáhá také divákům trochu zlidštit pohled na jinak chladnokrevného zabijáka. Když vraždí, nikdy tak nečiní se sexuálním motivem. Nikdy nepodvádí svou ženu. Má dvě krásné děti, které miluje. Ale pak přijde noc a… Podle mě je na celém příběhu nejděsivější představa na jedné straně spořádaného otce od rodiny, který je oddaný své manželce, a na straně druhé zabíjí, důmyslně plánuje vraždy a následně zametá veškeré stopy...

OK! Březen 2015OK! Březen 2015|OK!Celý rozhovor si můžete přečíst v březnovém vydání OK! Magazine, který je už v prodeji.