Volby - Jindřich Upřímný

Volby - Jindřich Upřímný Zdroj: Reflex.cz

Strany opět lhaly. Kde berou peníze na obří kampaně?

To bylo po květnových volbách do Poslanecké sněmovny řečí, jak politické strany sníží náklady a jak už nebudou dávat na nákladné kampaně stamiliony. Uplynul pouhý půlrok, přišly nové volby a politici (co jiného se dalo čekat) opět nedodrželi sliby. Kampaň před komunálními a senátními volbami byla nepřehlédnutelně bombastická.

 

Například v Praze určitě nebyla menší než před květnovým hlasováním, dokonce se na některých místech zdálo, že je ještě větší. Pak se ale nabízí otázka: Kde na to strany berou peníze? Vždyť sociální demokracie má kvůli minulé rozhazovačnosti Jiřího Paroubka, Jaroslava Tvrdíka a Petra Dimuna finanční problémy a musí si pořád půjčovat. ODS také jede ve velkém stylu a po jarním úspěchu se monumentálně předvedly i TOP 09 a Věci veřejné.

 

Jedna věc je, že strany permanentně o nákladech na kampaně lžou. Výdaje na reklamu v médiích, na billboardech, na letáky a další akce stojí zjevně více, než přiznávají. Vždyť podobné věci se dají lehce dopočítat. Pokud je to tak, neexistuje jiná odpověď, než že straničtí výběrčí (a každá strana takové má) shromažďují černé fondy.

 

A tady se už dostáváme do českého začarovaného kruhu korupce. Do stranických fondů odvádějí částky samotní straníci, kteří se pomocí politiky dostali na lukrativní místa v nejrůznějších dozorčích radách, zneužívají se tradičně poslanecké náhrady (pronájem kanceláří je v tomto případě typický), zakázky ve veřejném sektoru jsou spojovány s provizemi pro politiky a jejich nohsledy. Navíc některé firmy se státní účasti již léta naznačují, že jsou v podstatě vydírány politiky, aby přispívaly do černých fondů. Většinou se to dělá přes fiktivní zakázky na různé poradenské, mediální a marketingové služby.

 

Ne, česká politika není špinavější než politika jinde ve světě, ale neustálé řeči politických stran, jak se má šetřit, jsou nestoudností. Protože ony samy nešetří vůbec. Právě skončená kampaň je toho důkazem. Navíc si myslet, že za řízek, dvě piva, guláš, balonky či tričko někdo pak půjde volit stranu, která mu dala dárek, je hloupost. Nejlépe to komentovala jedna maminka na pražském Andělu ve čtvrtek. Jedna strana zde u stánku rozdávala řízky. Měli jich 250. A malá holčička se ptala maminky: „Mami, a to ty řízečky dávají skutečně zadarmo?“ Odpověď byla vtipná a trefná: „Zuzanko, ty řízky ještě všichni šestkrát zaplatíme, na to si už oni najdou cestu.“


Tak, tak…

 

Ve finále Křišťálové Lupy 2010 volte Reflex.cz (kategorie Média - všeobecná). Děkujeme.