Renáta Vesecká

Renáta Vesecká Zdroj: archiv Blesku - Ladislav Křivan, David Kundrát, Miroslav Homola

Ministr Pospíšil se pokouší odvolat Veseckou. Narazil na odpor ODS

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil již několikrát oznámil, že odvolá nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Nejdříve tvrdil, že se tak stane až Nečasova vláda získá důvěru a pak termín posouval. Jenže podle informací Reflexu narazil na odpor mateřské ODS.

 

Nejvyšší státní zástupkyni odvolává vláda, ale v té se zvedl odpor zejména členů ODS. „Premiér Petr Nečas nad podobným krokem pořád váhá, ve vládě Pospíšil zatím nenašel pro odvolání podporu a proti je i většina regionů ODS, které nemají ministra spravedlnosti příliš v lásce,“ řekl Reflexu zdroj, který je obeznámený s jednáním vlády, ale nepřál si být jmenován.

 

Spor Pospíšila o Veseckou je tak poněkud bizarní, protože ve vládě zastupuje právě ODS. Přitom občanští demokraté už jednou nejvyšší státní zástupkyni podrželi, když za premiérování Mirka Topolánka navrhla její výměnu Strana zelených.

 

A co říká na své odvolávání-neodvolávání samotná Vesecká? „Ptáte se na špatné adrese. Já jsem objekt rozhodování, nikoli subjekt,“ napsala Reflexu.

 

Další zvláštností na celé kauze je, že Jiří Pospíšil prakticky všechny své kroky oznamuje buď v televizních Otázkách Václava Moravce (hojnost Pospíšilova výskytu v tomto pořadu je až zarážející) nebo v deníku Právo. Například moderátor Moravec v neděli 22. srpna tvrdil, že odvolání Vesecké je otázkou několika dnů. Zatím ale duo Pospíšil-Moravec narazilo.

 

Pokud by se ministru Pospíšilovi podařilo nejvyšší státní zástupkyni odvolat, tak jejím nástupcem by podle dostupných informací mohl být Pavel Zeman, který zastupuje Česko v instituci Eurojust. Renata Vesecká je ve funkci od roku 2005. Její předchůdkyně Marie Benešová ji na konci roku 2007 označila v souvislosti s kauzou exlidoveckého předsedy Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie. Vesecká pak za to  Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze ale opakovaně rozhodl, že se jí Benešová nemusí omlouvat.