Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Volili jste Zemana, nechtěli jste radar. Tak se nedivte

Kateřina Klasnová se dostavila do Lán, kde pohovořila s prezidentem Zemanem. Jde o podporu nové Rusnokovy vlády ve Sněmovně.

Kateřina Klasnová je předsedkyně toho, co ve Sněmovně zbylo z Věcí veřejných.

Množina trosek na politické scéně už trochu připomíná oběžnou dráhu Země, kde teď krouží mnoho vyhořelých objektů v různém stadiu rozpadu. Je celkem jedno, jestli nesou původní nebo nové názvy, jde spíše o to, do čeho co nevidět vrazí a komu spadnou na hlavu.

Zemanovi je pro jeho vládu každý hlas dobrý. Věci veřejné, účelový podnik, jehož smyslem bylo přisát se na stát a maximálně ho využít pro „podnikatelské“ účely, zřejmě dokončí svou roli v dějinách české politiky stylově. Podpoří nechutné zemanovské seskupení a zmizí v temnotách.

Ještě chvilku je ale třeba hrát si na odpovědnost a korektnost.

„Chtěla jsem určité ujištění, že se Rusnokova vláda nepustí do dokončení tendru na dostavbu elektrárny Temelín. Není jistá z hlediska návratnosti investice, tak abychom nebyli svědky něčeho podobného, jako byl fotovoltaický boom. Získala jsem garanci v tom smyslu, že by se úřednická vláda tím zabývat neměla.“

Je jedno, co Zeman říká

Je úplně jedno, jaké ujištění paní Klasnová dostala. Zeman jí mohl slíbit třeba mír pro tuto dobu nebo potření somálských pirátů. Je přece fuk, jestli o Temelínu a ruském vlivu rozhodne tato vláda, nebo to na sebe vezme nějaká příští. Bojuje se přece dům od domu, patro od patra, jako za Velké vlastenecké vlády. Teď si povládne tato vláda - pak se uvidí. To už budou Věci veřejné žít jen v srdcích lidu, čili de facto vůbec. Pokud jde o Temelín, je otázka potřebnosti a návratnosti pochopitelně na místě. Důležitější je ale to, jestli mají takový projekt, ze strategického hlediska poměrně důležitý, dostat do rukou Rusové. To je ještě něco jiného, než kejkle, jaké jsme viděli kolem fotovoltaiky.

Klasnová je první z předsedů poslaneckých klubů, které si Zeman pozval kvůli postoji stran k Rusnokově vládě. Bude zajímavé sledovat, jak se kdo zachová.

Jako smyslů zbavení

Je jeden takový dost jednoduchý experiment. Stačí si udělat na mapě čáru, kam kdy došla ruská vojska a pak se zeptat, jak se tam lidem dařilo. Blbě, jak jinak. Objeví se pochopitelně hlasy, které budou vykřikovat, že jedno, komu lezeme… atd. Tak jedno to není. Co se dá dělat. Když šlo o radar, tak se ukázalo, že Američané nechtějí, aby se jim někam lezlo, ale aby s nimi spojenci spolupracovali. V této zemi nespolupracovali. Dvě třetiny obyvatel země se jeví jako rozumu zbavení jedinci a ještě se u toho cítí dobře. Pak ti samí, jak se můžeme domnívat, zvolili Zemana. Kdyby byla přímá volba už před lety, zvolili by nejspíš nositele Puškinovy – Putinovy medaile Klause.Nedokážeme, že je Klaus ruský agent. Můžeme ale celkem s jistotou říci, že kdyby ruský agent byl, choval by se právě takhle. Jeho řečičky o trhu a suverenitě jsou jen kolorit. Jak šlo o zahraniční politiku, jednal jako ruský místodržící.

Nehorší je, když jednoduché zápletky nikdo nevidí. Jde o to, změnit směřování Česka směrem k Rusku. Tak nějak nás „finlandizovat“, ale bez té finské životní úrovně, nedělejte si naději na korýtka. Kam noha ruského kozáka kdy došla, korýtka byla. To je pravda. Ale ne pro všechny. Jen pro ten živočišný druh, který je pro své stravování obvykle používá.

Až to všechno přijde, bude už Kateřina Klasnová s Vítem Bártou někde na riviéře, Gott bude slavík a my budeme… tam. Tam, kde zítra již znamená včera.